Izrael odobrio gradnju u Istočnom Jerusalemu

Sporni projekt bio je zamrznut pošto je uzrokovao tešku diplomatsku krizu između SAD-a i Izraela (EPA)

Izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je u ponedjeljak odobrilo gradnju 1.500 stanova u Ramat Shlomu, u okupiranom i pripojenom Istočnom Jerusalemu, čime pokreće projekt koji je 2010. godine osudio Washington.

Taj sporni projekt bio je zamrznut pošto je uzrokovao tešku diplomatsku krizu između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela tokom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena 9. marta 2012. godine Jerusalemu.

Odbor Ministarstva za Jerusalem smanjio je plan sa 1.600 stanova na 1.500, a plan treba ponovno predstaviti i ispuniti uslove da bi konačno bio odobren, objavila je glasnogovornica Ministarstva.

Objasnila je da bi to moglo potrajati mjesecima ili godinama.

Taj je plan zamrznut od 2005. godine, pod pritiskom američkih sankcija, a na dva bi dijela presjekao Zapadnu Obalu i izolirao je od Istočnog Jerusalema.

Protivljenje EU-a

Evropski ministri vanjskih poslova su se prošle sedmice, na sastanku u Briselu, snažno usprotivili izraelskim planovima za proširenje naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Kako je iz Brisela izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, ministri su zaključili da su naselja “ilegalna prema međunarodnom pravu te da predstavljaju prepreku za uspostavljanje mira”.

Ministri su dodali da je “vrijeme za hrabre i konkretne korake koji će doprinositi miru” te za konkretne pregovore.

“Evropska unija (EU) se nikada neće prestati suprotstavljati onima koji postavljaju prepreke miru”, zaključili su ministri.

Izrael se odlučio za izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica na Zapadnoj Obali nakon što su Ujedinjeni narodi (UN) unaprijedili status Palestine u državu nečlanicu posmatrača.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila tokom posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Berlinu da se Njemačka ne slaže s izraelskom politikom izgradnje ilegalnih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Netanyahu je odgovorio da Izrael neće mijenjati svoju politiku.

Ranije su pojedine evropske zemlje, SAD i Brazil oštro kritizirali izraelsku najavu širenja naselja.

Izvor: Al Jazeera i agencije