Većina Egipćana u prvom krugu podržala ustav

Egipćani su u subotu, u prvom krugu referenduma, tijesnom većinom podržali novi ustav, koji je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode ka ograničavanju slobode, potvrdili su u nedjelju izvori iz oba politička bloka, prenosi Hina.

Drugi krug bit će održan sljedeće subote.

Prvi krug referendum je održan u ozračju nasilja u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, dok će preostalih 17 upravnih jedinica glasati 22. decembra.

Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravalo je birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudija koji trebaju nadzirati tok glasanja.

Referendum je shvaćen i kao izjašnjavanje o predsjedniku Muhamedu Mursiju, koji je izabran u junu tijesnom većinom od 51,7 posto.

Podršku je donekle izgubio i zbog teškog ekonomskog stanja, zbog čega raste javno nezadovoljstvo.

Raskol u zemlji

Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vodeći opozicioni lider, novi ustav drži “ništavnim” i najavljuje da će ga opozicija, ako ustav prođe, “rušiti svim demokratskim i mirnim sredstvima”.

Poslije referenduma o novom egipatskom Ustavu, čija je prva faza završena u subotu navečer, “raskol u zemlji na islamistički i svjetovni lager biće još više povećan”, ocijenio je u nedjelju jedan od lidera opozicionog Fronta nacionalnog spasa Egipta i osnivač liberalne stranke Al-Dustur, Mohamed ElBaradei.

Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je na svom nalogu na Twitteru je rekao i da će se poslije referenduma “početi urušavati temelji države”, prenijela je agencija RIA Novosti.

Komentirajući preliminarne rezultate zbrajanja glasova poslije prve faze referenduma, ElBaradei je ukazao da je “siromaštvo i neukost mnogih Egipćana najplodnije tlo da bi se trgovalo religijom”.

Poziv na glasanje

Tavadros II, patrijarh koptske zajednice (egipatski kršćani, kojih je od šest do 10 posto ukupnog stanovništva) pozvao je sve Egipćane da izađu na birališta, ali bez uputstava kako da glasaju.

Koptska crkva se, međutim, povukla iz zajedničkog komiteta koje je bilo zaduženo pisati ustav, jer se usprotivila nekim odredbama koje uvode šerijat (islamski zakon).

Na referendum je pozvano 51,3 miliona birača od oko 83 miliona stanovnika najmnogoljudnije arapske zemlje.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Mursija, “prvog demokratski izabranog čelnika u Egiptu”, da nakon referenduma postupa “prema nacionalnom konsenzusu”.

Prema ocjeni nevladinog udruženja Human Rights Watch (HRW), tekst novog ustava uvodi neka nova prava, ali i potire neka do sada važeća prava.

Protivnici zamjeraju što se vojsci i dalje garantira važna uloga kakvu je uživala u doba bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Novi ustav garantira vjerske slobode islama, kršćanstva i judaizma, ali ne spominje druge vjerske zajednice.

Novi ustav garantira jednakost građana pred zakonom bez diskriminacije, ali se ne spominje izričito jednakost spolova.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Novinar Al Jazeere Adnan Rondić prati egipatski referendum u Kairu. On je javio kako protiče glasanje, kakva je izlaznost, da li ima incidenata s obzirom na velike podjele i sukobe koje je ovaj referendum izazvao u egipatskom društvu.

Published On 15 Dec 2012

U Egiptu je održan prvi dan referenduma o novom Ustavu. Od ranih jutarnjih sati, veliki broj Egipćana nalazi se u redovima kako bi obavili svoju građansku dužnost, uz pojačane mjere sigurnosti. 

Published On 15 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO