S. Koreja: Godišnjica smrti Kim Jong-ila

Više stotina hiljada stanovnika Sjeverne Koreje se okupilo u Pjongjangu da obilježe godišnjicu smrti 'Voljenog vođe' (AP)
Više stotina hiljada stanovnika Sjeverne Koreje se okupilo u Pjongjangu da obilježe godišnjicu smrti 'Voljenog vođe' (AP)

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un u nedjelju je predvodio svečanost obilježavanja sjećanja na svog oca, njegovog prethodnika i bivšega predsjednika Kim Jong-ila, koji je umro prije godinu dana, prenosi Hina.

Svečanost je organizirana u prisutnosti najviših vojnih i državnih dužnosnika te više stotina hiljada stanovnika Sjeverne Koreje koji su se okupili u glavnome gradu Pjongjangu.

Ozbiljnog lica i u tradicionalnom crnom odijelu, Kim Jong-un je stajao ponosno okružen visokim dužnosnicima Vlade, Komunističke partije i vojske, a ispred uzvanika se vijorila crvena zastava te je bio postavljen veliki plakat Kim Jong-ila.

“Srce velikoga vođe prestalo je kucati, no drug Kim Jong-il zauvijek će živjeti s nama te bdjeti nad svijetlom budućnošću našeg naroda”, rekao je šef državnog protokola Kim Yong-nam, a svečanost je u cjelosti prenošena u programu državne televizije.

Veliki vođa

“Lansiranje našega satelita ‘Kwangmyongsonga 2’ velik je uspjeh za našu vojsku i za naš narod zahvaljujući našemu velikom vođi Kim Jong-Ilu”, rekao je.

To je lansiranje izazvalo široku osudu međunarodne zajednice.

Pjongjang je objavio kako je raketa dugog dometa lansirana samo kako bi postavila meteorološki satelit u orbitu, a SAD, Japan i Južna Koreja smatraju da je riječ o testiranju tehnologije kojom bi sjevernokorejski režim jednoga dana mogao nuklearnim bojevim glavama dosegnuti udaljene ciljeve, poput kontinentalnog dijela SAD-a.

Porodica Kim vlada Sjevernom Korejom od njenog osnivanja 1948. godine.

Prvi vladar bio je Kim Il-sung, Jong-unov djed. Riječ je o jedinoj komunističkoj dinastiji u historiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja uspješno je lansirala satelita pomoću projektila dugog dometa koji je poletio iz centra Sohae na zapadnoj obali Korejskog poluostrva. Zatim je, prema saopštenju japanske vlade, preletio ostrvo Okinawu. Vjeruje se da su dijelovi projektila pali u more blizu obala Filipina, kako je planirano, prije nego što je ostatak nastavio putovanje u svemir. Južna Koreja, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO