Identificirane žrtve tragedije u Newtownu

Novi detalji o pucnjavi u Newtownu, na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, rasvjetljavaju tragediju. Poznata su imena svih 27 žrtva.

Za njih će u nedjelju navečer biti organizirano bdijenje, na koje će doći i predsjednik SAD-a Barack Obama. Oglasio se i otac dvadesetogodišnjeg napadača Adama Lanze.

Policijske snage su postavile mobilni komandni centar u domu napadača koji se povezuje s masakrom u osnovnoj školi Sandey Hook.

Prvo ubistvo je izvršeno u ovoj kući. Policijski izvještaji govore da je Adam Lanza najprije ubio svoju majku Nancy. Potom se uaputio prema školi. Tamo je usmrćeno šest odraslih osoba i 20 djece uzrasta od šest do sedam godina.

Ubica je u svaku žrtvu ispalio po nekoliko hitaca. Sve ubijene osobe su identificirane.

Robert Parker, otac šestogodišnje Emily Parker kaže da ne zna kako će njegova porodica prebroditi gubitak kćeri.

“Ne znam, ne znam kako ćemo proći kroz ovo. Moja supruga i ja ne znamo kako dalje. Tražimo snagu u vjeri, u našoj religiji i u našoj porodici”, rekao je on.

Dojava o bombi u crkvi u Newtownu

Rimokatolička crkva u Newtownu evakuirana je u nedjelju nakon što je policija dobila dojavu da je u crkvi postavljena bomba.

Crkva je udaljena otprilike 1,6 kilometra od škole u kojoj je u petak ubijeno 20 djece.

Prijetnja o bombi je dojavljena tokom podnevne mise, a na lice mjesta su odmah stigli savezni policajci, lokalni policajci i hitna pomoć.

Crkva Svete Rose Limske je odmah evakuirana, a policajci naoružani automatskim puškama su ušli u kuću koja se nalazi pored crkve.

Učesnicima mise i pripadnicima medija je naređeno da odmah napuste crkveni posjed.

Pismenim putem obratio se Lanzov otac Peter. Kaže da cijela porodica pokušava shvatiti šta se desilo.

‘Imao je dobre roditelje’

„Naša porodica suosjeća sa sa svima onima koji su pogođeni ovam ogromnom tragedijom…”; “ne postoje riječi kojima bismo objasnili koliko nas je ovo pogodilo….”; “u šoku smo i nastojimo pronaći odgovore na naša pitanja…”, kaže se u obraćanju.

Rođaka Marsha Lanza je objavila fotografiju majke Nancy. Kaže da je Adam imao dobre roditelje. Rastao je u zdravom okruženju. Smatra da u ovom slučaju nije bilo govora o premećaju u ponašanju.

“Da mu je bila potrebna pomoć, sigurno bi je dobio. Oni su bili dobri roditelji. Dok su bili u braku, ali i kada su se razdvojili, potrebe njihove djece bile su im važne”, rekla je Marsha Lanza, napadačeva tetka.

Vlasti nastoje otkriti šta je navelo Adama Lanzu da počini jedan od najstrašnijih pokolja u novijoj američkoj historiji.

No, za porodice ubijenih istraga teče mukotrpno sporo. Neki od njih smatraju da nikada neće saznati kako i zašto su izgubili svoje voljene.

Međureligijskom bdijenju kasnije u nedjelju će se pridružiti i američki predsjednik Barack Obama.

Izvor: Al Jazeera