Dostupno oružje uzrok brojnih zločina

Masakr u Newtownu pokrenuo je debatu u američkom društvu o strožijoj kontroli oružja. Stručnjaci upozoravaju i na porast mentalnih oboljenja.

Gotovo svaka prosječna porodica, prema ovim cijenama, može si priuštiti oružje. Jednostavan pristup oružju doprinio je i njegovoj zloupotrebi.

Posljednjih godina u Sjedinjenim Državama škole su postale meta. Stručnjaci koji se bave ovom temom smatraju da napadači za žrtve biraju djecu, jer na taj način najjače pogađaju društvo.

“Ako zaista želite nanijeti štetu zajednici, ako želite ostaviti dubok dojam i zbilja povrijediti ljude, tada ubijate djecu. Napadate ono što je društvu najvrjednije”, kazao je Emilion Viano, profesor na Američkom univerzitetu.

On dodaje da su mentalni poremećaji bitan faktor koji utječe na porast nasilja u društvu. Smatra da na nestabilne osobe nagle promjene vremena mogu imati presudan značaj.

Ozbiljan državni problem

“Vrijeme i nedostatak svjetla utiču na razvoj depresije. Neki mentalni poremećaji su jači tokom zimskog perioda. Ovo kod ljudi može ojačati depresiju, pa se neki odlučuju na samoubistva ili ubistva”, rekao je Viano.

Tragedija u školi Sandy Hook podstakla je novi krug rasprava u zemlji o politici kontrole oružja. Organizacija pod nazivom Načelnici protiv nelegalnog oružja smatra da država ima ozbiljan problem s ovom politikom.

“U Virginiji, naprimjer, gdje živim, ako želite kupiti pivo – morate pokazati ličnu kartu kako biste dokazali da imate 21 godinu. Ali, ako želite kupiti oružje, možete ga nabaviti kod određenih pojedinaca. Ne morate pokazivati ličnu kartu i ne morate čak imati ni 21 godinu. To je nesklad u zakonu i Amerikanci su toga svjesni. To je suludo”, kaže David Chipman iz ove organizacije.

Chipman poziva i na strožiju kontrolu legalnih prodavača oružja. Smatra da bi oni trebali imati uvid u motiv onoga koji ga kupuje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pucnjava u Sandy Hooku samo je posljednja u nizu sličnih tragedija koje su se desile u SAD-u proteklih godina. Trinaest osoba je 1999. godine ubijeno u srednjoj školi Columbine u saveznoj državi Colorado.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO