Obama: Srca roditelja su puna bola

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama pozvao je u subotu Amerikance na solidarnost dok žale žrtve masakra u osnovnoj školi u Connecticutu, gdje je napadač Adam Lanza ubio 20 djece i šest odraslih, a potom i sebi presudio.

U redovnom sedmičnom obraćanju preko radija i interneta, Obama je rekao da su srca roditelja širom SAD prepuna bola zbog izgubljenih života.

On je ponovio poruku od petka, datu samo nekoliko sati posle jednog od najgorih masakra u historiji SAD, da sada treba ostaviti po strani politiku i „preduzeti akciju da bi se spriječile tragedije poput ove“.

U međuvremenu, iz svijeta stiže osude državnika stravičnog masakra učenika osnovne škole u gradu Newtown u dobi od pet do 10 godina i poruke saučešća.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće Obami zbog velike tragedije u školi, saopćila je press-služba u Kremlju.

„Posebno je bolna činjenica da su većina žrtava djeca“, naveo je u poruci Putin i poručio Obami da njegove riječi podrške i saučešća prenese porodicama žrtava.

Predstavnik ministarstva vanjskih poslova Irana Ramin Mehmanparast osudio je ovaj tragični incident i izrazio saučešće porodicama stradalih, prenosi AFP.

On je pozvao američko društvo da se mobilizira protiv „ratnog huškanja i masakriranja nedužnog naroda bilo gdje u svijetu, kroz terorizam, bilo da je potpomognut državom ili ne“.

„Nema razlike između djece i maloljetnika koji su žrtve oružanih akcija, bilo da je to unutar Gaze, SAD, Afganistana, Pakistana, Iraka ili Sirije“, naveo je Mehmanparast u saopćenju.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose posljednjih 30 godina.

Bdijenje u Newtownu

Saučešće je uputio i papa Benedikt XVI, kao i novoizabrani meksički predsednik Enrique Penha Nieto, australijska premijerka Julia Gillard, kao i predsjednik Filipina Benino Aquino.

Evropski zvaničnici također su šokirani stravičnim masakrom koji se odigrao u osnovnoj školi Sandy Hook.

Povodom strašnog zločina oglasili su se Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, šef Evropske komisije Jose Manuel Barosso, britanski premijer David Cameron.

Stanovnici malog grada u saveznoj američkoj državi Connecticut okupili su se na bdijenje nakon što je u masakru u osnovnoj školi ubijeno 20 djece i sedam odraslih, što je jedno od najgorih masovnih ubistava u američkoj historiji.

Nekoliko sati nakon pucnjave stotine osoba su se okupile u subotu kako bi iskazali tugu i žalost, lokalna crkva je bila puna, kao i područje oko nje.

Neki su palili svijeće, dok su se drugi držali za ruke i pjevali pjesme o Božiću.

“Ovo je vrsta zajednice koja je kada se ovakve stvari dese zaista drži ujedinjeno”, kazao je svećenik Robert Weiss tokom mise.

Teško naoružani mladić ubio je 18 djece na licu mjesta u osnovnoj školi Sandy Hook, izjavio je poručnik Paul Vance, glasnogovornik policije države Connecticut za AFP.

Dodao je kako je još šest odraslih ubijeno prije nego li je napadač, koji je, prema medijskim natpisima, nosio crni pancir, također ubijen. Nije jasno da li je sam sebi presudio, ili ga je usmrtila policija.

Malo detalja

Dvoje djece podleglo je u bolnici.

Američki mediji navode kako je među ubijenim i direktor škole.

Vlasti su ponudile malo detalja o motivu pucnjave u Newtownu, malom gradu koji se nalazi sjeveroistočno od New Yorka.

David Connors, čije su trojke bile u školi tokom pucnjave i ostale su neozlijeđene, kazao je kako je još uvijek užasnut.

“Veoma mi je teško. Nikada nisam mogao ni zamisliti da bi se ovako nešto moglo desiti ovdje.”

Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, brisao je suze i borio se da zadrži smirenost tokom obraćanja, kada je kazao da je užasnut tragedijom.

Vance je izjavio kako je samo jedna osoba preživjela nakon što je zadobila rane, što pokazuje da je napadač bio precizan, što je neuobičajeno u ovakvim slučajevima.

Veći dio ubistava, koja su počela u petak ujutro po lokalnom vremenu, “desila su se u jednom dijelu škole, u dvije prostorije”, dodao je Vance.

Ubijena djeca su imala između pet i 10 godina, navode zvaničnici.

Zamjena identiteta

Američki mediji navode kako je ubica Adam Lanza (20) i da ga je policija ranije zamijenila s njegovim 24-godišnjim bratom Ryanom, čiju je ličnu kartu nosio kada je ušao u školu.

Preživjeli brat je bio priveden i ispitan, javile su američke TV stanice.

Mnogi mediji su naveli kako je još jedna žrtva pronađena u kući u Newtownu – 28. tijelo u danu krvoprolića pripadalo je ubičinoj majci, koja je bila učiteljica u Sandy Hooku i koju je ubio prije nego je došao u školu.

Policija navodi kako će tokom subote objaviti identitete žrtava.

Vance je kazao kako je u toku “velika istraga” i kako je agentima sigurnosti na licu mjesta bilo izuzetno teško raditi.

“Tokom našeg rada, nikada se nismo susreli s ovakvim stvarima. Bilo je teško nositi se sa svim.”

Crni bilans pucnjave u Newtownu drugi je od svih sličnih zločina u američkim kampusima; gore je bilo samo u Virginia Techu 2007. godine, kada su ubijene 32 osobe.

Posljednja cifra je uveliko nadmašila broj od 15 ubijenih 1999. godine u srednjoj školi Columbine, kada je pokrenuta oštra debata o labavim američkim zakonima o kontroli oružja, no nije donijela nikakve zaključke.

Izvor: Agencije


Povezane

Ubijena su djeca od pet do 10 godina starosti i tuga je zavladala u cijeloj Americi uz pitanje – zašto?

Published On 14 Dec 2012

U pucnjavi u osnovnoj školi u Connecticutu ubijeno najmanje 27 ljudi, uključujući 20 djece, predsjednik SAD-a Barack Obama izrazio saučešće.

Published On 14 Dec 2012

Tokom pucnjave u američkoj osnovnoj školi u Newtownu, američka savezna država Connecticut, naoružani napadač Ryan Lanza usmrtio je najmanje 27 osoba, od čega je 20 djece. Saučešće porodicama ubijenih izrazio je i predsjednik SAD Barack Obama. Sa više detalja javio se novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.  

Published On 14 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO