Obama potpisao zakon o odnosima s Rusijom

Zakonom se poziva Bijela kuća da napravi listu ruskih zvaničnika za koje Washington procijeni da su umiješani u slučajeve kršenja ljudskih prava (Getty Images)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama potpisao je zakon kojim se uvode sankcije protiv svih građana Rusije koji su optuženi za kršenje ljudskih prava.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osudilo je američke sankcije protiv ruskih zvaničnika navodno umiješanih u smrt advokata Sergeja Magnickog, ubrzo nakon što je američki lider potpisao taj zakon.

Zakonom se poziva Bijela kuća da napravi listu ruskih zvaničnika za koje Washington procijeni da su umiješani u slučajeve kršenja ljudskih prava.

Tim zvaničnicima će kasnije biti onemogućeno da dobiju američku vizu, a njihova imovina u SAD-u bit će zamrznuta.

Rusko Ministarstvo je američki zakon kojim se uvode sankcije nazvalo “groznim” i očiglednim “miješanjem u unutrašnje poslove” Rusije.

Kao odgovor na taj zakon, ruska Duma je ranije izglasala u prvom čitanju zakon kojim se zabranjuje ulazak u državu Amerikancima koji su počinili neki zločin ili prekršaj protiv ruskih državljana u inostranstvu, ili koji su u takvim stvarima učestvovali.

Amandman Jackson-Vanik

Zabrana se, također, odnosi na Amerikance koji su učestvovali u ilegalnom hapšenju ruskih državljana ili koji su donosili nelegitimne pravne odluke protiv njih.

Zakon predviđa i zamrzavanje njihovih sredstava u Rusiji.

Zakonom koji je potpisao Obama automatski se poništava amandman Jackson-Vanik iz vremena Hladnog rata, koji je podrazumijevao trgovinske restrikciji prema Rusiji.

U saopćenju iz Bijele kuće navodi se da će ukidanje ovog amandmana omogućiti američkim radnicima i firmama da ubiru sve plodove i beneficije normaliziranih trgovinskih odnosa s Rusijom. 

Amandman, koji je dobio ime po kongresmenima Henryju Jacksonu i Charlesu Vaniku, usvojen je 1974. godine radi ograničenja trgovine s tadašnjim Sovjetskim savezom i drugim netržišnim ekonomijama dok ne dozvole slobodnu emigraciju.

Ove restrikcije se praktično ignoriraju od 1989. godine, ali sam amandman je bio prisutan i predstavljao je prepreku u rusko-američkim trgovinskim odnosima.

Izvor: Agencije