Masovan odziv na slovenskim demonstracijma

Sljedeći val demonstracija najavljen je za idući petak (Reuters)

Na 35 uličnih demonstracija u 35 gradova u Sloveniji u protekla tri sedmice sudjelovalo je oko 70.000 ljudi, navodi u subotu dnevnik Večer iz Maribora, grada gdje su demonstracije bile najmasovnije i dovele do ostavke gradonačelnika Franca Kanglera, koji je u međuvremenu postao svojevrsni simbol za političku korupciju, prenosi Hina.

Sljedeći val demonstracija najavljen je za idući petak. Grupe koje organiziraju demonstracije preko Facebooka u Ljubljani očekuju 8.000 demonstranata, a do tada će biti jasno mogu li dosadašnje spontane, ali heterogene manifestacije društvenog nezadovoljstva rezultirati stvaranjem političke platforme koja će jasno izraziti svoje zahtjeve i ciljeve, piše list.

Britanski ambasadoru Sloveniji Andrew Page izjavio je u razgovoru za Večer da je, po njegovoj ocjeni, pogrešno tumačiti slovenske demonstracije sličnim manifestacijama u drugim zemljama eurozone, gdje je njihov glavni razlog nezadovoljstvo oštrim mjerama štednje.

Politička i ekonomska klasa

“Čini mi se da u Sloveniji većina demonstrira protiv političke i ekonomske klase općenito, uključujući Vladu, koalicijske i opozicijske zastupnike u parlamentu, dužnosnike u javnoj upravi, gradonačelnike, ali i direktore državnih poduzeća”, rekao je Page, koji je na dužnosti prvog britanskog diplomate u Ljubljani već tri godine.

On je dodao da je slovenska javnost nezadovoljna time što vrlo mali broj javnih dužnosnika odgovara za zloupotrebe na sudu ili biva osuđen.

“Tek kada se to dogodi javnost će dobiti osjećaj da javni funkcionari odgovaraju za svoje postupke”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, korupcija i klijentelizam jedan su od razloga zašto u Sloveniji nema više stranih investitora, za razliku od Velike Britanije, gdje su te pojave na dnu liste razloga koje investitori spominju kao moguće prepreke za investiranje.

Izvor: Agencije


Povezane

Odlazak utjecajnog mariborskog političara bi mogao biti početak domino-efekta od kojeg strahuju i pripadnici elite.

Published On 07 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO