Egipćani se izjašnjavaju o novom Ustavu

U Egiptu se u subotu održava referendum, na kojem će se građani izjasniti da li žele usvajanje novog ustava, što podržavaju pristalice egipatskog predsjednika Muhameda Mursija i sam Mursi, ili su za njegovo odbacivanje, što traži opozicija, koja strahuje da bi takav ustav mogao označiti početak provođenja šerijatskog prava.

Glasačka mjesta trebala bi biti otvorena do 18.00 sati, ali je najavljeno da bi se, ovisno o odzivu, rok mogao i produžiti, prenosi Hina.

Referendum se u subotu treba održati u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, dok će preostalih 17 glasati 22. decembra.

Oko 120.000 vojnika i oko 130.000 policajaca osiguravat će birališta.

Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudija koji trebaju nadzirati tok glasanja.

Tekst novog ustava u skladu je s promjenama nakon pada autokrata Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine, tvrde njegovi autori, no opozicija koju čine sekularni krugovi, ljevica i liberali, tvrdi da je skrojen po mjeri Mursijevih pristalica i ograničenje sloboda.

Referendum je shvaćen i kao izjašnjavanje o predsjedniku Mursiju, koji je izabran u junu tijesnom većinom od 51,7 posto.

Podršku je izgubio i zbog teškog ekonomskog stanja, zbog čega raste javno nezadovoljstvo.

‘Ništavni’ ustav

Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vodeći opozicijski lider, novi ustav smatra “ništavnim” i najavljuje da će ga opozicija, ako ustav prođe, “rušiti svim demokratskim i mirnim sredstvima”.

Tavadros II, patrijarh koptske zajednice (egipatski kršćani, kojih je od šest do 10 posto ukupnog stanovništva), pozvao je sve Egipćane da izađu na birališta, ali bez naputaka kako da glasaju.

Koptska crkva se, međutim, povukla iz zajedničkog komiteta koje je bilo zaduženo pisati ustav, jer se usprotivila nekim odredbama koje uvode šerijat (islamski zakon).

Na referendum je pozvano 51,3 miliona birača od oko 83 miliona stanovnika najmnogoljudnije arapske zemlje.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Mursija, “prvog demokratski izabranog čelnika u Egiptu” da nakon referenduma postupa “prema nacionalnom konsenzusu”.

Prema ocjeni nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW), tekst novog ustava uvodi neka nova prava, ali i potire neka do sada važeća prava.

Protivnici zamjeraju što se vojsci i dalje garantira važna uloga kakvu je uživala u doba bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Garancija sloboda

Kršćanske crkve snažno kritiziraju član ustava 219, prema kojem su različite sunitske doktrine izvor za tumačenje šerijata, jer u tome vide uvođenje strože verzije islama.

Novi ustav garantira vjerske slobode islama, kršćanstva i judaizma, ali ne spominje druge vjerske zajednice.

U novi je ustav uvedena odredba prema kojoj civili ne mogu biti izvedeni pred vojni sud, što su zahtijevale opozicija i udruženja za ljudska prava.

Novi ustav garantira jednakost građana pred zakonom bez diskriminacije, ali ne spominje odredbu o jednakosti spolova.

Sloboda izražavanja zaštićena je, no zabranjeno je “vrijeđanje poslanika” i “vrijeđanje osoba” i opozicija strahuje da bi to moglo voditi ka cenzuri.

Novi ustav navodi da Egipat poštuje potpisane međunarodne sporazume, no organizacije za ljudska prava žale što se odredbom ne navodi da poštuje međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Izvor: Agencije