Vijeće sigurnosti osudilo lansiranje rakete

Vijeće sigurnosti je nakon prvog pokušaja lansiranja satelita upozorilo Pjongjang da će vijeće djelovati u slučaju novog lansiranja (AP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u srijedu je osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete te namjerava nastaviti raspravu o tome na koji način odgovoriti na Pjongjangovo kršenje UN-ove zabrane razvoja balističkih projektila.

“Članice Vijeća sigurnosti osudile su lansiranje rakete, jer je riječ o jasnom kršenju rezolucija 1.718 i 1.874 Vijeća sigurnosti”, rekao je marokanski ambasador pri UN-u Mohammed Loulichki, koji u decembru predsjedava Vijećem, prenosi Hina.

“Članice Vijeća sigurnosti nastavit će s konsultacijama kako bi odgovorile na prikladan način”, kazao je on nakon sastanka iza zatvorenih vrata posvećenog sjevernokorejskom lansiranju.

Loulichki je podsjetio da je Vijeće sigurnosti u aprilu, nakon prvog pokušaja lansiranja satelita, upozorilo Pjongjang da će Vijeće djelovati u slučaju novog lansiranja.

Oštra osuda

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon također je oštro osudio lansiranje kao “provokativni postupak” i kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti koje Pjongjangu zabranjuju razvoj raketne i nuklearne tehnologije

Više diplomata iz Vijeća sigurnosti, uključujući ambasadore Francuske i Velike Britanije, izrazilo je nadu da će Vijeće razmotriti usvajanje obvezujuće rezolucije, koja bi mogla proširiti sadašnje sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje.

To bi moglo uključivati dodavanje novih entiteta na crnu listu UN-a, zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za pojedine sjevernokorejske dužnosnike i pooštrenje režima inspekcije tereta.

Hoće li se Vijeće sigurnosti moći usuglasiti oko rezolucije, sa ili bez proširenja sankcija, uvelike ovisi o tradicionalnoj zaštitnici Pjongjanga, Kini, i njenoj diplomatskoj saveznici u Vijeću, Rusiji.

Obje zemlje imaju pravo veta i sklone su podržati jedna drugu i glasati isto kod pitanja važnih za jednu od njih.

Izvor: Agencije