Sirijske snage koriste Scud rakete

Rakete sovjetske proizvodnje obično se ne koriste u gerilskim ratovima (Reuters)

Snage sirijskog predsjednika ispalile su nekoliko balističkih projektila Scud na sirijske ustanike, objavili su u srijedu dužnosnici NATO-a i Sjedinjenih Država i to ocijenili eskalacijom rata u Siriji.

“Obavještajni podaci i izviđanja govore nam o lansiranju nekoliko nenavođenih balističkih projektila unutar Sirije ove sedmice”, rekao je Reutersu neimenovani dužnosnik NATO-a u Briselu.

“Podaci ukazuju da se radi o projektilima tipa Scud”, dodao je.

Američki dužnosnik, također neimenovan, potvrdio je te navode.

Neprecizni projektili

Za sada nije poznato zašto su se snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odlučile na primjenu tih projektila, koji imaju domet nekoliko stotina kilometara, a “proslavio” ih je bivši irački lider Saddam Hussein 1991. godine, kada ih je za vrijeme Zaljevskog rata lansirao na Izrael.

Te rakete sovjetske proizvodnje su nenavođene i neprecizne i obično se ne koriste u gerilskim ratovima.

Mark Perry, vojni i vanjskopolitički analitičar, za Al Jazeeru je rekao da su izvještaji kredibilni, ali da korištenje nenavođenih projektila predstavlja “vrlo očajnu mjeru” Assadovih snaga.

Assadove snage do sada su se koristile artiljerijom, helikopterima i avionskim napadima, što je mnogo efikasnije u bliskoj urbanoj borbi.

Međutim, ustanici nabavljaju sve bolje oružje za protivudare, uključujući i mogućnosti za rušenje aviona.

Protivraketni sistemi

Prošle sedmice NATO je odlučio razmjestiti protivraketne sisteme Patriot uz tursko-sirijsku granicu, zabrinut mogućim ispaljivanjima sirijskih projektila preko granice.

Svjetske sile koje podržavaju pobunu protiv Assada, uključujući SAD, Evropsku uniju (EU) i arapske zemlje, priznale su u srijedu opozicionu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, jačajući konsenzus koji bi 20-mjesečni ustanak mogao približiti prelomnoj tački.

Na sastanku u marokanskom gradu Marakešu, grupa “Prijatelji Sirije” pozvala je Assada da odstupi sa vlasti i upozorila ga da ne koristi hemijsko oružje.

Izvor: Al Jazeera i agencije