Rice van utrke za državnu sekretarku SAD-a

Rice je uvijek bila bliska predsjedniku SAD-a Obami (EPA)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima  (UN) Susan Rice povukla se iz utrke za poziciju američke državne sekretarke.

Rice je bila kandidatkinja da zamijeni Hillary Clinton, koja će tu poziciju napustiti u januaru. Rice, koja je bliska američkom predsjedniku Baracku Obami, bila je meta republikanskih napada zbog načina na koji se administracija SAD-a ponašala nakon upada u Američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju u septembru.

U to vrijeme, predsjednik Obama stao je u njenu odbranu.

‘Strastven patriota’

U pismu koje je Rice poslala Obami, a koje je objavila američka televizijska mreža NBC, Rice je kazala: “Ako budem nominirana, sad sam uvjerena da bi proces potvrđivanja bio dug, ometajući i skup vama i spram naših najbitnijih nacionalnih i međunarodnih prioriteta.”

Rice je dodala kako je rastužena pristrasnom politikom koja je okruživala njenu nominaciju.

Obama je izdao saopćenje u kojem se navodi: “Danas sam razgovarao sa ambasadoricom Susan Rice i prihvatio njenu odluku da povuče ime iz utrke za državnu sekretarku. Već dvije decenije, Susan je dokazala kako je izvanredan patriota, te sposobna i strastvena državna službenica.”

Dodao je kako je njena odluka da se povuče iz utrke pokazatelj snage njenog karaktera i sposobnosti da se izdigne iznad politike.

Rice (48) je stalna ambasadorica SAD-a pri UN-u od 2009. Njenim povlačenjem otvara se put mogućoj kandidaturi senatora Johna Kerryja.

Izvor: Agencije