Navodi o nuklearnim namjerama Pjongjanga

Nakon što su brojne države i Ujedinjeni narodi (UN) osudili lansiranje sjevernokorejske rakete, neki analitičari kažu da bi naredni korak Pjongjanga mogao biti nuklearni eksperiment.

Iz Sjeverne Koreje u srijedu je lansiran satelit u orbitu pomoću dalekometne rakete nosača.

Mnogima na Zapadu to je bio znak da komunistička Koreja može razviti raketu sposobnu da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi ciljeve hiljade kilometara daleko.

Iako pojedini američki dužnosnici tvrde da se sjevernokorejski satelit nekotrolirano vrti u orbiti,  Sjeverna Koreja ističe da se on normalno kreće.

Sjevernokorejsko Ministarstvo odbrane  potvrdilo je uspješnost sporne misije zbog koje je Vijeće sigurnosti UN-A osudilo Pjongjang.

Sjeverna Koreja je navela da su njene rakete dugog dometa civilni lanseri satelita.

Komunistički režim je u srijedu tvrdio da ima legitimno pravo na istraživanja svemira, što joj, kako kaže, ‘neprijateljske snage’ osporavaju.

U Južnoj Koreji nastavljaju se protesti zbog poteza sjevernog susjeda.

‘Provokativan čin’

“U našim vodama, 160 kilometara zapadno od Gunsana, pronašli smo krhotine projektila dugog dometa lansiranog jučer”, rekao je Kim Min-Seok, iz Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon kazao je kako je međunarodna organizacija zabrinuta  “zbog negativnih posljedica koje ovaj provokativan čin može imati na mir i stabilnost u regiji”.

No, New Yorku, cvijeće i čestitke stigli su u ured sjevernokorejskog ambasadora pri UN-u.

 “Lansiranje satelita bilo je uspješno. To je dan radosti i ponosa za korejski narod”, kazao je ambasador Sin Son Ho.

Od 2006. Sjeverna Koreja je nizom neuspješnih lansiranja izazvala niz sankcija. Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja smatraju da je riječ o testiranju rakete kojom bi sjevernokorejski režim mogao nuklearnim glavama dosegnuti udaljene ciljeve.

Izvor: Al Jazeera