Milionska odšteta Libijcu radi izručenja

Al Saadi se nada da će policijska istraga biti detaljna i javna (Al Jazeera)

Libijac koji tvrdi da je prisilno vraćen u domovinu, zajedno sa suprugom i djecom 2004, te da je kasnije zatvoren i mučen tokom vladavine Muammara Gaddafija, prihvatio je odštetu u iznosu od 3,5 miliona dolara od britanske Vlade zbog njene uloge u njegovoj ilegalnoj predaji Libiji.

Glasnogovornik britanskog Ministarstva vanjskih poslova je kazao: “Možemo potvrditi da su Vlada i druge tužene strane postigli sporazum. Nije bilo priznanja krivice, niti presude o krivičnoj odgovornosti ni u jednom sudu.”

Sami al Saadi, poznati protivnik Gaddafija, navodno je bio primoran da se ukrca na avion u Hong Kongu sa suprugom i četvero maloljetne djece tokom akcije u kojoj su sudjelovale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Libija.

Porodica Al Saadi živjela je van Libije kako bi izbjegla Gaddafijeve agente.

Tajna prepiska obavještajaca

Po povratku u Libiju, svi članovi porodice su pritvoreni. Svi osim Samija al Saadija su kasnije oslobođeni, dok je on ostao u zatvoru, gdje je nekoliko godina mučen.

Navodi o predaji Libiji objelodanjeni su nakon pada Gaddafija 2011.

U prepisci američke obavještajne agencije CIA-e s libijskim obavještajcima, koju je organizacija Human Rights Watch pronašla u u redu šefa libijskih obavještajaca Mousse Kousse, pisalo je: “Svjesni smo da je vaša služba sarađivala s Britancima kako bi omogućila [al Saadijevu] predaju Tripoliju.”

“Vlada Hong Konga mogla bi sarađivati s vama kako bi vam predali njega i njegovu porodicu.”

Operacija se desila nakon što je tadašnji premijer Velike Britanije Tony Blair postigao takozvani “Pustinjski dogovor” s Gaddafijem, nakon čega su britanske obavještajne službe navodno pomogle da se pronađu i Libiji predaju njegovi protivnici.

Upitan zašto je prihvatio odštetu, Al Saadi je rekao: “Moja porodica je dovoljno toga pretrpjela kada su kidnapirani i avionom odvedeni u Gaddafijevu Libiju.”

“Sada će imati šansu da nastave obrazovanje u novoj, slobodnoj Libiji. Ja ću moći priuštiti medicinsku njegu koja mi je potrebna zbog povreda koje sam zadobio u zatvoru.”

Iako britanska Vlada službeno nije priznala da je odigrala bilo kakvu ulogu u predavanju Al Saadija Libiji, on je kazao: “Mislim da odšteta govori sama za sebe”.

“Unaprijed se radujemo rezultatu policijske istrage i nadamo se kompletnoj i javnoj istrazi našeg slučaja.”

Izvori: Agencije