Lieberman optužen za prevaru

Lieberman je odbacio sve navode protiv njega (EPA)

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman optužen je za prevaru zbog unapređenja ambasadora koji je ministru dao informacije o slučaju koji su istražitelji sastavljali protiv Liebermana.

Međutim, Lieberman, šef ultranacionalističke partije Yisrael Beitenu, oslobođen je ozbiljnijih optužbi, uključujući primanje mita i pranje novca.

“Nakon što sam pregledao predmet, došao sam do zaključka da nema dovoljno dokaza da se podigne optužnica u prvom slučaju protiv njega. Što se tiče slučaja unapređenja ambasadora, odlučio sam da ga optužim”, kazao je u četvrtak tužilac Yehuda Weinstein.

Pritisak da podnese ostavku

Dok je zatvaranje glavnog slučaja protiv njega svojevrsna pobjeda za Liebermana, on se i dalje se suočava s velikim pritiskom da podnese ostavku zbog optužnice, uoči izbora zakazanih za 22. januar.

Liebermanova stranka kandidrala se na zajedničkoj listi sa Likudom predsjednika Benjamina Netanyahua i očekuje se da će osvojiti 39 mjeseta u Knessetu, koji broji 120 mjesta, te tako pobijediti opoziciju.

U prošlosti, Lieberman je sugerirao da će podnijeti ostavku ukoliko bude podignuta optužnica u glavnom slučaju protiv njega.

Ministar vanjsih poslova Izraela kategorički je odbijao sve navode o ilegalnom postupanju.

Izvor: Agencije