Karzai sa Obamom u Washingtonu u januaru

Obamina administracija želi zadržati vojnike u Afganistanu iza 2014. godine (AFP)

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai prihvatio je poziv predsjednika SAD-a Baraka Obame da se sastane sa njim u Washingtonu, izjavio je u četvrtak američki ministar odbrane Leon Panetta.

Panetta je na konferenciji za novinare, koju je održao u Kabulu sa Karzaijem, istakao da će se sastanak održati u drugoj sedmici januara, javio je AP.

Obama i Karzai će na zakazanom sastanku razgovarati o budućnosti Afganistana, a afganistanski predsjednik je rekao da će sa američkim kolegom diskutovati i o broju američkih vojnika koji će ostati u njegovoj zemlji nakon povlačenja borbenih trupa u decembru 2014. godine.

Ranjivi Afganistanci

Kako strani vojnici predaju odgovornost za sigurnost domaćim snagama, broj poginulih afganistanskih vojnika narastao je na više od tri stotine mjesečno.

Tokom 2012. godine mjesečno je ginulo u prosjeku 111 vojnika. Prošle godine taj broj je iznosio 81 mjesečno.

“Mi sad vodimo 80 posto operacija. Drugi razlog je što je 85 posto naših žrtava uzrokovano minama. Trudimo se da nabavimo bolju protuminsku opremu i povećamo deminerske sposobnosti, kako bismo poboljšali kapacitete naših inženjerskih timova”, kazuje Muhamed Zahir Azimi, iz afganistanskog Ministarstva odbrane.

No, u poređenju sa oklopnim vozilima snaga NATO-a, Afganistanci su jako ranjivi.

U Afganistanu su tokom 11 godina sukoba poginule 2.000 američkih vojnika.

Prema informacijama koje su objavljene na zvaničnoj internetskoj stranici Pentagona, do 27. septembra u Afganistanu je poginulo 1.996 američkih vojnika, od kojih 1.657 u borbama, a ranjeno je 17.644 vojnika.

Obučavanje vojske

Trenutno je u Afganistanu raspoređeno blizu 68.000 vojnika, koliko je bilo i krajem 2008. godine.

Povlačenje američkih trupa, koje je počelo prošle godine, trebalo bi biti okončano krajem 2014. godine.

Jedinice NATO snaga ostat će u ovoj zemlji da bi pomogle u obuci blizu 350.000 afganistanskih vojnika i policajaca.

Uprkos tome, administracija američkog predsjednika želi zadržati oko 10.000 vojnika u Afganistanu nakon formalnog završetka borbenih operacija, javio je The Wall Street Journal.

Pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike, list navodi da plan odgovara preporukama generala Johna Allena, komandanta američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu koji je predložio zadržavanje između 6.000 i 15.000 američkih vojnika u ovoj azijskoj državi.

Izvor: Agencije