Jimmy Savile osumnjičen za 199 zločina

Savileu za humanitarni rad dodijeljena titula viteza (EPA)

Bivša britanska televizijska zvijezda Jimmy Savile osumnjičen je za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, uključujući 31 silovanje, objavila je britanska policija u srijedu, u do sada najopsežnijem izvještaju o seksualnom skandalu koji je potresao Veliku Britaniju.

Britanski policijski istražitelji pokrenuli su istragu protiv Savilea, koji je umro prošle godine, deset sedmica nakon emitiranja televizijskog dokumentarca u kojem je navedeno da je Savile zlostavljao djevojčice u prostorijama BBC-ja i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom.

Iznošenje optužbi

Od tada se oko 450 ljudi javilo i iznijelo optužbe protiv te britanske televizijske zvijezde.

Policija ga službeno sumnjiči za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, većinom protiv djece.

“Taj nivo prijavljenog seksualnog zlostavljanja protiv pojedinca bez presedana je u britanskoj historiji”, objavila je policija u saopćenju.

Detektivi su istraživali tri kategorije navodnih zločina: onima u koje je bio uključen samo Savile, u kojima su učestvovali Savile i drugi i one u koji nisu imali izravnu vezu sa Savileom. Najviše je slučajeva bilo u prvoj kategoriji.

Dosad je u sklopu istrage bilo uhapšeno šest ljudi. Među njima i najpoznatiji britanski publicist o slavnima Max Clifford, bivši muzički urednik na BBC-ju Dave Lee Travis i nekadašnja rock zvijezda Gary Glitter. Svi su oni opovrgli optužbe.

Potresi na BBC-u

Cijeli je slučaj doveo do velikih potresa na BBC-ju, čiji je direktor podnio ostavku, i izazvao zgražanje diljem zemlje.

Policija je saopćila da nastavlja istragu i da se mogu očekivati nova hapšenja.

Savile je bio jedna od najpoznatijih britanskih radijskih i televizijskih zvijezda od 60-ih do 90-ih godina.

Najveći dio karijere proveo je na BBC-ju.

Poznat po svom ekscentričnom stilu i ponašanju, bavio se i humanitarnom radom i prikupio desetine miliona funti za bolnice, za što mu je čak i dodijeljena titula viteza, ali što mu je i otvorilo vrata bolničkih soba u kojima je navodno zlostavljao neke od svojih žrtava.

Izvor: Agencije