Hugo Chavez se postepeno oporavlja

Pristalice Huge Chaveza ispisuju poruke za ozdravljenje na gigantskom platnu u Karakasu (Reuters)

Vitalne funkcije predsjednika Venecuele Huge Chaveza postepeno se vraćaju u normalu, ali će mu za potpuni oporavak trebati još vremena zbog komplikacija koje su se pojavile tokom operacije, kojoj je u utorak bio podvrgnut na Kubi radi liječenja kancera, rečeno je u četvrtak u službenom saopćenju.

“Pacijent se postepeno oporavlja i njegove vitalne funkcije se vraćaju u normalu. No, taj proces oporavka zahtijeva izvjesno vrijeme zbog složenosti obavljenog zahvata, tokom kojeg je trebalo zaustaviti krvarenje”,  kaže se u saopćenju, kojeg  je pročitao ministar informiranja Venecuele Ernesto Villegas.

“Prepisat će mu se specifični dodatni lijekovi” u svrhu “potpunog oporavka”, dodao je ministar u izjavi koju su prenijeli državni mediji.

Odlazak sa oprezom

Predsjednik Venecuele (58) u utorak je operiran na Kubi, četvrti put otkako mu je u junu 2011. dijagnosticiran kancer u predjelu zdjelice, izvijestile su vlasti u utorak navečer, dodavši da će Chavezov oporavak trajati “nekoliko dana”.

Chavez koji je 7. oktobra ponovo izabran za predsjednika Venezuele, petog izvoznika nafte u svijetu, 10. januara treba službeno preuzeti svoj treći šestogodišnji predsjednički mandat.

Prije odlaska na operaciju, Chavez  je kao službenog kandidata na prijevremenim izborima istakao svog potpredsjednika Nicolasa Madura u slučaju da on ne bude u stanju obavljati svoju dužnost.

Nikad prije Chavez nije postupao s takvim oprezom. Prema Ustavu, ako predsjednik ne bi bio u stanju preuzeti novi šestogodišnji mandat, morali bi se održati novi izbori u roku od 30 dana.

Izvor: Agencije