Grčkoj odobreno 49 milijardi eura pomoći

Ministri finansija Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrili su više od 49 milijardi eura pomoći Grčkoj.

Eurogrupa najavljuje da će u narednih nekoliko dana isplatiti 34,3 miljarde eura, a ostatak od 14,8 milijardi bi trebao biti isplaćen na grčki račun na proljeće.

Sastanak o Grčkoj bio je ekspresan.

“Dame i gospodo, ovo je bio najkraći sastanak Eurogrupe ikad. Nisam vjerovao da je to moguće”, rekao je predsjednik Eurogrupe Jean-Claude Juncker.

Olakšanje za EU i Atinu

Kako je iz Brisela javila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, ova odluka je donesena pošto se Atina obavezala da će otkupiti svoje obveznice od privatnih investitora, vrijedne 31,9 miliona eura, po trećini njihove nominalne vrijednosti i tako smanjiti državni dug i ispuniti ključni uvjet za dobijanje strane pomoći.

“Ovo je, kao što se sjećate, bio težak proces. Ali sada, uz snažnu riješenost grčke Vlade, i pod budnim okom ‘trojke’, uvjereni smo da smo ponovno na pravom putu. Spremni smo da preduzmemo dodatne mjere, kako bi tako i ostalo, pod uslovom da je Grčka dorasla svojim obavezama”, objasnio je predsjednik Eurogrupe.

No, Juncker nije siguran da li će biti potrebne dodatne mjere za postizanje dogovorenog cilja – da se grčki dug svede na 124 procenta bruto društvenog proizvoda (BDP) i to do 2020. godine. Međutim, novi razvoj događaja zaista je olakšanje i za Evropsku uniju i za Atinu.

“Sigurno sam sada optimističniji kada je riječ o Grčkoj, a manje sam pesimističan kada je riječ o cijeloj eurozoni. Ova odluka omogućava privredni rast, jer vraća kredibilitet finansijskom sistemu, omogućava investicije i stoga povećava mogućnost zapošljavanja za grčke građane”, kazao je Olli Rehn, potpredsjednik Evropske komisije.

Olakšanje na jugu Balkana

Dobra vijest za Grčku mogla se je naslutiti nešto ranije u Bundestagu.

“Važno je da podvučemo još jednom da grčka Vlada zaslužuje podršku Njemačke u njenim naporima da reformira zemlju sada i stvori modernu strukturu koja će postaviti temelje za budućnost. Oni koji su upoznati sa situacijom u Grčkoj, znaju da je od najveće važnosti za zemlju da bude u stanju platiti svoje neizmirene račune i da banke budu dokapitalizirane kako bi kreditirale ekonomiju”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Vijest o pomoći, preciznije kreditu, koji je Grčkoj namijenjen, dobro je prihvaćena na krajnjem jugu Balkana. Grčki premijer Antonis Samaras, nakon odluke iz Brisela, kaže da žrtva grčkog naroda nije bila uzaludna i da zemlja stoji na svojim nogama.

Izvor: Al Jazeera