EP izglasao porez na finasijske transakcije

Poslanici EP-a usvojili su rezoluciju o jačanju saradanje u domenu fiskalne politike između 11 članica EU-a (EPA)

Evropski parlament (EP) je dao “zeleno svjetlo” za uvođenje poreza na finasijske transakcije čiji su potpisnici 11 zemalja Evropske unije (EU), uprkos neizvjesnosti koja vlada o načinu popunjava planiranih fondova, prenosi Tanjug.

Poslanici EP-a usvojili su u srijedu sa 533 glasova za, 93 protiv i 32 uzdržanih rezoluciju o jačanju saradanje u domenu fiskalne politike između 11 članica EU-a – Njemačke, Francuske, Belgije, Portugala, Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Španije, Slovačke i Estonije.

Inicijativi potekloj od francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel uskoro bi se mogle pridružiti i druge članice EU-a, među kojima je i Holandija, koja se u početku protivila uvođenja ove vrste poreza.

Velika Britanija i dalje ostaje protivnik ovakvog oporezivanja.

Zaštita zemlje

“Nadam se da će [premijer] David Cameron uspjeti zaštititi našu zemlju od bilo kakvog utjecaja ovakvog poreza”, istakla je britanska poslanica u EP-u Maria Andreasen tokom debate u srijedu.

Ovaj vid takse predviđa oporezivanje trgovanje akcijama i obveznicama u visini od 0,1 posto, odnosno od 0,01 posto na trgovanje finasijskim derivatima.

Prema procjenama Oxfama, međunarodne nevladine organizacije koja se bori protiv siromaštva u svijetu, prihod od poreza na finasijske transakcije mogao bi biti oko 37 milijardi eura, dok francusko Ministarstvo vanskih poslova smatra da on neće biti veći od 10 milijardi eura.

Njemačka, za razliku od Francuske, protivi se mogućnosti da prihod od poreza na finasijske transakcije bude upotrijebljen za popunjavanje evropskog budžeta, prenosi švicarski list 24 heures.

Izvor: Agencije