Eksplozija autobombe u predgrađu Damaska

Šesnaest ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno je u četvrtak ujutro u eksploziji autobombe u Qatani, jugozapadnom predgrađu Damaska, izvijestila je službena sirijska agencija Sana.

Osim 16 poginulih, među kojima sedmero djece i nekoliko žena, 23 osobe su ranjene, od kojih neke teško, precizira agencija.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR), napad je bio usmjeren na stambenu zgradu u kojoj žive vojnici i njihove porodice.

Qatana je jedno od predgrađa u kojima snage predsjednika Bashara al-Assada nastoje istjerati pobunjenike, prenosi Reuters.

Eksplozija je uslijedila nakon eksplozija ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Damasku, gdje je u noći sa srijede na četvrtak najmanje sedmero ljudi poginulo, a oko 50 ranjeno.

U srijedu je u valu atentata u Damasku i periferiji poginulo 13 ljudi.

Rusija: Assad gubi kontrolu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je u četvrtak da Assad sve više gubi kontrolu nad državom, da postoji mogućnost da opozicija pobijedi, a da ruska Vlada radi na planovima evakuacije svojih građana iz Sirije ukoliko za to bude bilo potrebe, javila je ruska agencija Itar-Tass.

“Moramo se suočiti s činjenicama… režim i Vlada u Siriji gube kontrolu nad sve više teritorije”, rekao je Bogdanov, koji je specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Bliski istok.

“Nažalost, nije isključeno da u Siriji pobijedi opozicija”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Ova izjava Bogdanova prva je jednog ruskog funkcionera u kojoj se kaže da bi Assad mogao biti poražen u krvavom građanskom ratu, napominje AP.

Bogdanov je obavijestio da će specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdar Brahimi uskoro posjetiti sirijsku prijestonicu Damask i tamo razgovarati sa svim stranama uključenim u konflikt.

Plan evakuacije

On je dodao da je Rusija spremna sastati se s američkom stranom, kao što je to dogovoreno u Ženevi, i da se na tom sastanku razmotri izvještaj Brahimija o onom što je urađeno i da se razmotre naredni koraci u primjeni dogovora iz Ženeve.

Bogdanov je kazao da ruska Vlada radi na planovima evakuacije svojih građana iz Sirije ukoliko to bude potrebno.

On se na tu temu već oglasio nedavno, kada je rekao da je Rusija spremna pružiti pomoć svim Rusima koji žele napustiti Siriju, a zbog situacije u toj zemlji Moskva ne preporučuje svojim državljanima da putuju u Siriju.

“Imamo planove za svaku slučaj i održavamo kontakte s našim državljanima u različitim oblastima [Sirije]. Za svaki slučaj znamo ko i gdje se nalazi”, kazao je ranije Bogdanov za rusku agenciju Itar-Tass.

On nije naveo koliko ima ruskih državljana u Siriji, jer nisu svi registrirani u ruskim konzularnim predstavništvima, i da se uglavnom radi o ženama (Ruskinjama) koje su udate za Sirijce.

Od marta prošle godine, kada su počeli protesti protiv Assadovog režima u Siriji, koji su prerasli u građanski rat, život je izgubilo više od 40.000 ljudi, procjenjuju opozicioni aktivisti.

Izvor: Agencije