Deficit SAD-a iznad 1.000 milijardi dolara

Fed ocjenjuje da privreda SAD-a nastavlja napredovati 'skromnim' tempom (AFP)

Budžetski deficit administracije Sjedinjenih Američkih Država porastao je u novembru u odnosu na prethodni mjesec, što je znak da je najveća nacionalna privreda u svijetu na putu da zabilježe peti uzastopni godišnji deficit iznad 1.000 milijardi dolara, saopćilo je Ministarstvo finansija u Washingtonu.

U saopćenju se navodi da je deficit budžeta prošlog mjeseca porastao na 172 milijarde dolara, sa oktobarskih 120 milijardi dolara, prenosi AP.

Novembarski deficit također je 25 posto viši u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Vašingtonska administracija je budžetsku 2012. godinu završio s deficitom od 1.100 milijardi dolara.

Predsjednik Barack Obama i Kongres SAD-a su pod pritiskom da ograniče deficit u okviru plana za sprečavanje rasta poreza i budžetske štednje, koji treba stupiti na snagu 1. januara 2013. godine.

U međuvremenu je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) lansirala novi 45 milijardi dolara vrijedan program kupovine obveznica, kao zamjenu za “operaciju twist” koja je na isteku, a koja podrazumijeva prodaju kratkoročnih obveznica radi kupovine dugoročnijih hartija.

Fed je također prvi put odredio granice nezaposlenosti i inflacije kao pokretače rasta kamatnih stopa, prenosi AFP.

Visok nivo nezaposlenosti

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) je saopćio da će zadržati rekordno nisku osnovnu kamatnu stopu od nula do 0,25 posto sve dok stopa nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 7,7 posto, bude bila iznad 6,5 posto, a prognoza inflacije za narednih godinu ili dvije ne bude iznad 2,5 posto.

“Kada Komitet odluči da počne s prilagođavanjem politike, to će biti učinjeno postepeno, u skladu s dugoročnim ciljevima maksimalne zaposlenosti i inflacije od dva posto”, naveli su iz FOMC.

Fed dodaje da privreda SAD-a nastavlja napredovati “skromnim” tempom, ali da je nivo nezaposlenosti “i dalje visok”, a poslovne investicije smanjene.

“Komitet je zabrinut da, bez prilagođavanja politike, privredni rast neće biti dovoljno snažan da obezbijedi održivo poboljšanje uslova na tržištu rada”, naveo je FOMC.

Fed je u septembru prognozirao da će ekonomija SAD-a napredovati 2,5 do tri posto u 2013. godini, ali čak i ta skromna prognoza sada djeluje prilično optimistično.

Prema anketi Reuters, privredni rast SAD-a bi sljedeće godine trebao iznositi 2,1 posto.

Izvor: Agencije