Sjeverna Koreja lansirala raketu

Sjeverna Koreja lansirala je dalekometnu raketu, uprkos kritikama da ta zemlja pokušava razviti tehnologiju kojom bi se eventualno mogle ponijeti i nuklearne bojeve glave.

Ban: Provokatorski čin

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon osudio je u srijedu lansiranje sjevernokorejske rakete kao “provokatorski čin”, koji krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

“Generalni sekretar je uznemiren zbog negativnih posljedica koje bi ovaj provokatorski čin mogao imati za mir i stabilnost regiona”, dodao je glasnogovornik.

Službena Korejska Centralna novinska agencija (KCNA) saopćila je da je misija postavljanja satelita u orbitu uspješno okončana.

“Lansiranje druge verzije našeg satelita Kwangmyongsong-3 iz Sohae svemirskog centra… 12. decembra bilo je uspješno”, izvijestila je KCNA. “Satelit je ušao u orbitu kao što je planirano.”

Južnokorejska novinska agencija Yonhap također je javila da su sve tri faze lansiranja, izgleda, izvedene uspješno.

“Stupnjevi rakete pali su na područja u skladu s ranijim najava i lansiranje je, kako se čini, uspješno”, agencija je citirala vojne dužnosnike.

Potvrda SAD-a

Zvaničnici Sjevernoameričke zračne odbrane (NORAD) također su potvrdili lansiranje, dodavši da “objekt” stigao u orbitu nakon toga.

Raketa je lansirana  nešto prije 10 sati po korejskom vremenu (jedan sat poslije ponoći po Greenwichu), saopćili su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) sastat će se u srijedu kako bi diskutiralo o lansiranju koje je izvedeno uprkos prijetnji sankcijama, izjavio je jedan zapadni diplomata

“Japanci i Amerikanci zatražili su sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, koji će biti održan u srijedu ujutro” oko 11 sati (17 sati po GMT-u), rekao je diplomata.

Negiranje saradnje

Iran je u utorak negirao da sarađuje sa Sjevernom Korejom na nuklearnom programu.

“Iran i Sjeverna Koreja ne razvijaju zajedno nuklearno oružje”, poručio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Izjava je stigla kao odgovor na napise japanske agencije Kyodo, koja, pozivajući se na anonimni diplomatski izvor, piše da Iran već mjesecima ima vojne predstavnike u Sjevernoj Koreji te da dvije zemlje surađuju na nuklearnom programu.

“Te su tvrdnje sasvim neutemeljene”, kaže Ramin Mehmanparast, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova te dodaje kako je zadnja vojna saradnja između Teherana i Pyongyanga ostvarena tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije