Egipatski referendum imat će dva kruga

Glasanje na referendumu počelo u diplomatskim predstavništvima Egipta u inostranstvu (EPA)

Egipatski referendum o kontroverznom nacrtu ustava održat će se u dva odvojena dana, objavila je državna televizija.

Istovremeno, u srijedu je počelo glasanje na referendumu za nacrt ustava u egipatskim diplomatskim predstavništvima.

Izborna komisija je saopćila u srijedu da će glasanje, inicijalno zakazano za 15. decembar, biti održano toga dana i sedam dana kasnije, u subotu, 22. decembra, objavila je Nile TV.

Javljeno je da će svaki krug pokriti različitu regiju.

Državni mediji javili su da je dvodnevni plan usvojen zato što se mnogi suci potrebni za nadzor glasanja protive odluci o održavanju referenduma, zbog čega suci lojalni predsjedniku Muhamedu Mursiju moraju pokrivati više lokacija.

Predsjedavajući najznačajnijeg egipatskog udruženja sudaca izjavio je ranije da 90 posto njegovih članova neće nadzirati referendum o spornom prijedlogu Ustava.

Odluka članova Kluba sudaca koju je prenio predsjedavajući tog udruženja Ahmad el-Zind vjerovatno neće utjecati na održavanje referenduma, ali dovodi u sumnju legitimitet ustavnog procesa, ocjenjuje agencija AP.

Suci lojalni Mursiju poručili su da neće bojkotirati referendum.

Glasanje u ambasadama

Egipćani koji žive u inostranstvu počeli su u srijedu glasanje u blizu 150 diplomatskih predstavništava u svijetu.

Blizu 700 hiljada birača ima pravo glasati za nacrt ustava u naredna četiri dana. Očekuje se da će prebrojavanje glasova početi nakon završetka glasanja sljedeće sedmice

Egipatsko društvo oštro je podijeljeno i polarizirano oko prijedloga ustava koji je na brzinu odobrila islamistička većina u parlamentu, dok je opozicija bojkotirala glasanje.

Protivnici Mursija ocjenjuju da predloženi ustav ograničava slobode i daje islamistima veliki utjecaj u vođenju zemlje.

Nacrt ustava je prema hitnom postupku usvojen krajem prošlog mjeseca, na maratonskoj sjednici ustavne komisije u kojoj su dominirale Mursijeve pristalice.

Hiljade demonstranata na ulicama


Rivalski skupovi za i protiv Mursija u Kairu 

Za to vrijeme, na ulicama Kaira je napeto, budući da se na samo par kilometara udaljenosti okupljaju i Mursijeve pristalice i njegovi protivnici.

Agencija France presse javlja da su hiljade opozicionih demonstranata potisnuli barikadu ispred predsjedničke palate i primorali vojnike da se povuku bliže zidu zgrade ispred koje se nalazi i šest tenkova.

Strahuje se da bi suparnički tabori mogli da se sukobe, kao što se dogodilo tokom protesta prošle sedmice, kada je ubijeno sedmero ljudi.

Demonstracije Mursijevih pristalica i protivnika održane su i u drugom gradu po veličini Aleksandriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije