Sve glasniji pozivi na optužnicu protiv Assada

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak su se sastali s liderom Sirijske nacionalne koalicije Mouazom Al-Khatibom.

Ministri EU-a žele utvrditi u kojoj mjeri ovaj blok može podržati opozicione grupe koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kako je iz Brisela izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja prisustvuje sastanku ulozi posmatrača, kazala je da “sve polako ide ka priznavanju” nacionalne koalicije, iako službeno u ponedjeljak o tome nije bilo govora.

Al-Khatib je ministrima predstavio program opozicije i objasnio kako novi opozicioni blok funkcionira.

Britanski ministar vanjskih poslova spomenuo je mogućnost ukidanja embarga na oružje, ali ni o tome se nije službeno govorilo, kazala je Drlja.

Iako su neke zemlje već priznale Sirijsku nacionalnu koaliciju, Al-Khatib smatra da ovom tijelu treba treba veće, diplomatsko priznanje.

“Priznavanje Koalicije je predmet rasprave, jer svaka zemlja ima svoj stav. Konačan stav bit će donesen u Marakešu.”

Pritisak na Assada raste

Od Al-Khatiba se očekuju garancije da Koalicija predstavlja sve opozicione grupe, među njima Kurde i kršćane. Što više zemalja prizna koaliciju, to će i pritisak na Assada biti veći. 

“Naravno, raste pritisak na Assadov režim, jer se situacija na terenu okrenula protiv njega. Polako, nije moguće reći koliko će sve to trajati. Ali tu su priznanja Sirijske nacionalne koalicije. Dakle, sve vrijeme, pritisak raste”, rekao je britanski šef diplomatije William Hague.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kazao je kako je jako zadovoljan da je  “francusko priznavanje Koalicije prije nekoliko sedmica, koje je bilo avangardan potez, dovelo do većeg broja priznanja. Nadam se da će 2013. biti godina slobodne Sirije.”

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton je kazala da mnoge članice Unije već sada pozivaju na podizanje optužnice protiv sirijskog predsjednika.

“Važno je da postoji politički proces uz sve ostalo, znate da morate poći odavde, do pozicije u kojoj ćete imati pouzdanu, izabranu vlast u Siriji, kojom će se ljudi ponositi.”

Ali, evropski diplomati se slažu da taj put nije lagan. Iako mnoge zabrinjava radikalizam pojedinih članova opozicije i od američke državne sekretarke Hillary Clinton očekuje se da će uskoro objaviti podršku Washingtona Sirijskoj nacionalnoj koaliciji.

Njemačka protjerala sirijske diplomate

Evropska komisija najavila je da će dati još 39 miliona dolara pomoći narodu Sirije.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westervelle kazao je da je Njemačka istjerala četvero zaposlenika Sirijske ambasade u Berlinu, dok smanjuje veze s Assadom.

“Protjerivanjem četvero zaposlenika Ambasade šaljemo jasnu poruku da veze s Assadovim režimom svodimo na apsolutni minimum”, navodi se u saopćenju koje je izdao Westervelle.

“Računakmo da će Nacionalna koalicija i dalje jačati, te da će što skorije osnovati funkcionalne institucije na putu ka političkoj tranziciji.”
Njemačka je protjerala sirijskog ambasadora u maju.

Izvor: Al Jazeera