Strauss-Kahn i sobarica postigli nagodbu

Strauss-Kahn je također krivično gonjen, ali je optužnica povučena jer je kredibilitet sobarice bio sporan. (AFP)

Dominique Strauss-Kahn, bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda  (MMF) i hotelska sobarica koja ga je prošle godine optužila za pokušaj silovanja, postigli su sudsku nagodbu.

Nafissatou Diallo tužila je Strauss-Kahna na Vrhovnom sudu u Bronxu.

U večernjim satima u ponedjeljak, sudija Douglas McKeon objavio je da su dvije strane postigle sporazum kojim će sudski proces biti okončan.

Detalji nagodbe, uključujući iznos moguće odštete sobarici, neće biti objavljeni.

Diallo je prijavila policiji da ju je Strauss-Kahn pokušao silovati u maju 2011. godine, nakon što je pokušala očistiti njegovu sobu.

Strauss-Kahn (63) kazao je da je ona pristala na seksualni akt, dodao da ga je oklevetala a zatim ju tužio, tražeći milion dolara odštete.

Strauss-Kahn je također krivično gonjen, ali je optužnica povučena jer je kredibilitet sobarice bio sporan.

Optužbe u Francuskoj

Incident je doveo do ostavke Strauss-Kahna, te spriječio njegovu moguću kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima.

Prošlog mjeseca, advokati Strauss-Kahna odbacili su izvještaj francuskih medija da je Strauss-Kahn pristao da Diallo plati šest miliona dolara odštete.

Diallo (33), udovica i majka tinejdžerke, nije se vratila na posao u njujorški hotel Sofitel nakon incidenta, dok njeni poslodavci tvrde da je na bolovanju.

Otkako se Diallo javila policiji, druge žene su optužile Strauss-Kahna za seksualne napade i umiješanost u prostituciji.

Bivši šefa MMF-a francuske vlasti su optužile zbog navodnog lanca prostitucije koji je vođen u luksuznom francuskom hotelu.

Strauss-Kahn kazao je da je prisustvovao “slobodnim” zabavama, ali da mu nije poznato da je iko plaćen.

Francuski sud odlučit će 19.decembra da li će odbaciti te optužbe ili će mu se ipak suditi.

Strauss-Kahn i njegova supruga, novinarka Ann Sinclair, su se rastali.

Izvor: Agencije