Sjeverna Koreja odgodila lansiranje rakete

Pjongjang je lansiranje odgodio za 29. decembar. (EPA)

Sjeverna Koreja odgodila je “kontroverzno” lansiranje rakete za narednu sedmicu nakon tehničkih problema koji su se pojavili na jednoj od mašina, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Kada je Sjeverna Koreja objavila svoje planove prvog decembra, izolirani režim je saopćio da namjerava izvršiti lansiranje između 10. i 22. Decembra, prenosi Fena.

Međutim, u ponedjeljak je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) izvijestila da će lansiranje biti odgođeno, prenosi AP.

“KCNA je izvijestila da su naučnici i tehničari “utvrdili tehničke nedostatke na jednoj od kontrolnih mašina na raketi”, kazao je glasnogovornik Korejanskog komiteta za svemirsku tehnologiju.

Zbog toga su odlučili odgoditi lansiranje za 29. decembar.

Iranski stručnjaci

Grupa iranskih stručnjaka za rakete trenutno boravi u Sjevernoj Koreji kako bi toj zemlji pružila tehničku pomoć u lansiranju rakete koje je bilo planirano ovih dana, ali je odgođeno, piše u ponedjeljak južnokorejski dnevni list.

“Primijećen je automobil koji vozi između lansirne baze i obližnjih smještajnih objekata. Čini se da je prevozio iranske stručnjake”, ističe dnevnik Chosun Ilbo, pozivajući se na izvor u južnokorejskoj Vladi.

“Čini se da je veza Sjeverne Koreje i Irana na polju [razvoja] raketa koji datira iz 80-ih jača nego se do sada mislilo”, dodao je taj izvor, koji je htio ostati anoniman.

Prema pisanju lista, stručnjaci su pozvani u Pjongjang nakon neuspješnog lansiranja sjevernokorejske rakete u aprilu, prenosi Hina.

Početkom decembra japanska agencija Kyodo prenijela je izjavu jednog zapadnog diplomatskog izvora po kojoj je Iran početkom oktobra poslao u Sjevernu Koreju svoje vojne stručnjake radi jačanja saradnje na polju raketnog i nuklearnog programa.

I Teheran i Pjongjang su pritisnuti međunarodnim sankcijama zbog sumnje da nastavljaju raditi na nuklearnom programu koji ima vojnu namjenu.

Obje zemlje su neprijateljski raspoložene prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Civilni satelit

Pjongjang je najavio skoro lansiranje rakete koja će u orbitu ponijeti civilni satelit, što osuđuje veliki dio međunarodne zajednice, koja u tome vidi novi pokus s balističkom raketom zabranjen rezolucijama Ujedinjenih naroda (UN).

Japan je u ponedjeljak izvijestio da je stanje pripravnosti podigao na najviši nivo, usprkos mogućoj odgodi spornog lansiranja sjevernokorejske rakete.

“Proveli smo sve moguće mjere opreza i praćenja”, rekao je novinarima premijer Yoshihiko Noda uoči početka trinaestodnevnog razdoblja u kojemu se može izvesti lansiranje.

“Ne mislimo da su se prilike promijenile toliko da bi utjecale na promjenu našeg stava. Zadržat ćemo [naše sadašnje mjere], osim ako Sjeverna Koreja službeno ne izvijesti” o odgodi lansiranja, rekao je japanski ministar obrane Satoshi Morimoto.

Japan je u očekivanju lansiranja grupirao rakete zemlja-zrak Patriot PAC 3 u Tokiju i na otoku Okinawi i rasporedio tri razarača opremljena raketama za presretanje SM-3.

Japan je u petak naredio svojim oružanim snagama da unište tu sjevernokorejsku raketu bude li ona ugrožavala njegov teritorij, dok je SAD poslao razarače koji će nadzirati operacije.

Japan, SAD, Južna Koreja, Rusija i mnoge zapadne zemlje sumnjaju da sjevernokorejski režim želi ispitati balističku raketu, čime bi prekršio rezolucije UN-a.

Izvor: Agencije