Regling zabrinut zbog dešavanja u Italiji

Klaus Regling je rekao da se protivi snižavanju kamatne stope Grčkoj (EPA)

Direktor Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling izrazio je zabrinutost zbog političke situacije u Italiji, gdje je aktuečni premijer Mario Monti najavio neopozivu ostavku, a bivši premijer Silvio Berlusconi povratak u politiku, u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung od ponedjeljka.

“Italija je u ovoj godini počela važne reforme. Tržišta su dosad pozitivno reagirala, ali su pokazala zabrinutost nakon prošlosedmičnihdogađaja”, rekao je Regling za njemački list.

Odgovarajući na Montijeve i Berlusconijeve najave, direktor novog fonda za evropsku pomoć, koji je zamijenio ESFS, smatra kako je “važno” da Rim nastavi reforme u interesu Italije i čitave eurozone, prenosi Hina.

Neugodne reakcije

Monti je u subotu najavio “neopozivu” odluku da dadne ostavku kada prođe glasanje o budžetu predviđeno do kraja godine.

Tu je odluku objavio dok su tržišta bila zatvorena, kako bi spriječio neugodne reakcije.

Regling je u vezi s pozajmicama Grčkoj rekao da se protivi snižavanju kamatne stope i da Fond za spašavanje već odobrava Atini istu stopu po kojoj i sam uzajmljuje.

“Ako stope budu i dalje padale, zemlje članice morat će nadoknaditi razliku iz svojih nacionalnih budžeta”, upozorio je, istaknuvši da “druge mogućnosti nema”.

Izvor: Agencije