Podrška iz Njemačke za Montijevu Vladu

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njemački član uprave Evropske centralne banke (ECB) Joerg Asmussen pozvali su u ponedjeljak Italiju da nastavi s reformama nakon što je predsjednik Vlade Mario Monti najavio skoru ostavku.

“Italija se ne treba zaustaviti na putu reformi, jer je već prešla dvije trećine tog puta. To bi odvelo ne samo Italiju, nego i Evropu u zonu turbulencija”, izjavio je Westerwelle za njemački sedmičnik Der Spiegel.

U razgovoru za njemački dnevni list Bild od ponedjeljka, član uprave ECB-a, Nijemac Joerg Asmussen, pozvao je Rim da nastavi s naporima.

“Vlada Marija Montija učinila je puno za malo vremena. Povratila je povjerenje investitora i napredovala u oporavku javnih finansija. Onaj ko bude vladao Italijom poslije izbora treba nastaviti ovu politiku s istom ozbljnošću”, izjavio je Asmussen za najčitanije novine u Njemačkoj.

U interesu eurozone

I direktor Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling izrazio je zabrinutost zbog političke situacije u Italiji, gdje je Monti najavio neopozivu ostavku, a bivši premijer Silvio Berlusconi povratak u politiku.

“Italija je u ovoj godini počela važne reforme. Tržišta su do sada pozitivno reagirala, ali su pokazala zabrinutost nakon prošlosedmičnih događaja”, rekao je Regling za njemački list Sueddeutsche Zeitung od ponedjeljka.

Odgovarajući na Montijeve i Berlusconijeve najave, direktor novog fonda za evropsku pomoć, koji je zamijenio ESFS, smatra kako je “važno” da Rim nastavi reforme u interesu Italije i čitave eurozone.

Monti je u subotu najavio “neopozivu” odluku da podnese ostavku kada prođe glasanje o budžetu predviđeno do kraja godine.

Tu je odluku objavio dok su tržišta bila zatvorena, kako bi spriječio neugodne reakcije.

Izvor: Agencije