Malalin otac specijalni savjetnik UN-a

Ziauddin Yousafzai će igrati važnu ulogu kako bi se pobijedila diskriminacija koja onemogućava djevojčice da idu u školu (AFP)

Otac mlade Pakistanke koju su ranili talibani imenovan je za specijalnog savjetnika Ujedinjenih naroda (UN) za obrazovanje, saopćeno je u ponedjeljak iz ureda bivšeg britanskog premijera Gordona Browna, sada specijalnog izaslanika UN-a.

Ziauddin Yousafzai, nastavnik i bivši direktor škole, pomoći će Brownu u njegovom zadatku da se sva djeca u svijetu školuju do 2015. godine, u skladu s Milenijskim ciljevima za razvoj koje je utvrdio UN, prenosi Fena.

U svijetu se oko 32 miliona djevojčica ne školuju, ističe se u saopćenju koje je objavio Brown, prenosi AFP.

Ziauddin Yousafzai će igrati važnu ulogu kako bi se pobijedila diskriminacija koja onemogućava djevojčice da idu u školu.

Kada se oporavi Malala, dobit će i ona važnu ulogu, navodi se u saopćenju.

‘Plan Malala’

Kako je saopćeno iz Brownovog ureda,  prema akcionom “Planu Malala”, školovanje bi trebalo biti omogućeno svim djevojčicama do 2015. godine.

Navodi se da će Brown predložiti akcioni dan 12. jula, na Malalin rođendan.

“Pozvat ćemo svu djecu da protestiraju, potpisuju peticije i mole se za obrazovanje djece u cijelom svijetu”, objasnio je Brown.

Petnaestogodišnju Malalu je u oktobru ranio pripadnik talibana, koji se protive obrazovanju djevojčica. 

Malala, aktivistkinja za obrazovanje djevojčica, je ranjena u glavu trenutno se liječi u bolnici u Birminghamu, specijaliziranoj za liječenje ratnih rana.

Više od milion ljudi je potpisalo peticiju podrške maloj Pakistanki.

Druga peticija traži da joj se dodijeli Nobelova nagrada za mir.

Izvor: Agencije