Inspektori UN-a vrše pritisak na Iran

Glavni nuklearni reaktor Bushehr, 1.200 kilometara južno od Teherana (AFP)

Inspektori Ujedinjenih naroda izvršit će ove sedmice pritisak na Iran kako bi dobili “zeleno” svjetlo za pristup ključnom vojnom postrojenju, iako bi navodno “čišćenje” tog mjesta moglo otežati pronalaženje dokaza o zabranjenim aktivnostima na eventualnoj proizvodnji nuklearne bombe.

Razgovori u Teheranu najavljeni za četvrtak mogli bi dati odgovore na pitanje je li Teheran spremniji razgovarati o zabrinutosti međunarodne zajednice zbog njegova sumnjivog nuklearnog programa nakon prošlomjesečnog reizbora američkog predsjednika Baracka Obame, javila je Hina

Diplomati pesimistični

Ulog je velik: Izrael, za koji se vjeruje da je jedina bliskoistočna nuklearna sila, zaprijetio je vojnom akcijom ako diplomatija ne uspije.

Iran, pak, upozorava da će na napad snažno uzvratiti.

No, zapadni diplomati nisu optimistični oko mogućeg zaokreta u razgovorima u iranskom glavnom gradu, nakon što ni na nizu ovogodišnjih sastanaka predstavnika Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije ostvaren nikakav napredak.

Ta agencija sa sjedištem u Beču želi da Iran njezinim inspektorima omogući pristup nuklearnim postrojenjima zbog sumnji u moguće vojne dimenzije nuklearnog programa.

Iran, koji odbacuje optužbe da pokušava razviti sredstva i tehnologije potrebne za izradu nuklearne bombe, kaže kako, prije omogućavanja pristupa, želi postići okvirni sporazum s IAEA-om o tome na koji način će se provoditi inspekcije.

Ekonomski šok

“Imam osjećaj da Iran ne želi dogovor, nego pustiti da stvar prođe“, rekao je jedan zapadni diplomata.

Iako povezani, ti razgovori IAEA-e s Iranom odvojeni su od nastojanja šest svjetskih sila da se postigne rješenje dugogodišnjeg nuklearnog spora s Iranom, prije nego se on pretvori u novi rat koji bi izazvao ekonomski šok u svijetu.

Razgovori između Irana, jednog od najvećih izvoznika nafte i SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije blokirani su od sastanka u junu, koji je završio neuspjehom.

Izvor: Agencije