Poziv na opću pobunu naroda u Sloveniji

Dan nakon što je na nasilnim antivladinim demonstracijama u Ljubljani povrijeđeno 20, a privedeno 33 ljudi, na društvenoj mreži Twitter osvanuli su pozivi za “opću pobunu naroda u Sloveniji” za nekoliko sedmica.

Kako je iz Ljubljane izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, za ponedjeljak su najavljeni i novi protesti u slovenskoj prijestolnici, kao i u Mariboru.

Dan nakon protesta, očišćen je nered u centru Ljubljane. Tokom prijepodneva, na ulicama su bili tragovi krvi, razbijene flaše, ostaci kapsula suzavca, petardi i ostale pirotehnike, te razbacane granitne kocke.
 
Tokom demonstracija u petak, policija je bacila suzavac na demonstrante, ali je i sama dočekana suzavcem od jedne grupe ljudi.

Kako je kazala Drlja, privedene osobe već su puštene na slobodu, iako je kriminalistička obrada još u toku.

Većina privedenih već je poznata policiji zbog ranijih prekršaja, a među njima ima i maloljetnika.

Policija je u subotu potvrdila da iza nasilja stoji grupa dobro organiziranih huligana, čiji je jedini cilj bio napasti pripadnike policije.

“Na pitanje da li se možda radi o pripadnicima ekstremne grupe, nemoguće je odgovoriti, jer u Sloveniji ne postoji definicija ekstremnih grupa”, rekla je Drlja.

Huligani su u neredima u petak izazvali štetu od 1.500 eura.

Ranjeni i policajci

“Imali su palice, pirotehnička sredstva, sami su imali suzavac i maske”, rekla je Drlja.

U Kliničkom centru završilo je 10 osoba, od čega je četvero zbrinuto na hitnom odjelu zbog udisanja plina i suzavca.

Šest osoba završilo je na traumatologiji, od njih četiri policajca. Trojica pripadnika policije zadobili su potrese mozga. 

Kako je kazala Drlja, mirni demonstranti oštro su osudili nasilje.

“Većina ljudi s kojima sam razgovarala kazali su kako ih je sramota što u njihovoj državi postoje takvi ekstremisti”, rekla je naša reporterka.

Državni čelnici čestitali su policiji, a premijer Janez Janša na svom Twitter nalogu upitao je da li je uistinu zbog loših izbornih trendova bilo vrijedno naplatiti cijenu cijeloj državi, javila je Drlja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO