Pena Nieto preuzeo dužnost predsjednika

Pena Nieto prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije (Reuters)
Pena Nieto prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije (Reuters)

Novoizabrani meksički predsjednik Enrique Pena Nieto službeno je položio zakletvu pred poslanicima i senatorima u zgradi meksičkog Parlamenta.

Ispred zgrade Parlamenta, nekoliko ljudi je povrijeđeno nakon što je došlo do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata, koji se protive predsjednikovom planu reformi.

“Opredijeljeni smo za mirnu, zakonitu i transparentnu tranziciju vlasti, za zaštitu političke, privredne i društvene stabilnosti nacije. Meksikanci su pokazali demokratsku zrelost i institucionalnu solidarnost”, kazao je Pena Nieto.

Dosadašnji meksički predsjednik Felipe Calderon predao je u noći s petka na subotu vlast Peni Nietu na simboličnoj svečanosti u nacionalnoj palati u centru Mexico Cityja.

Novi meksički predsjednik, 46-godišnji advokat, predstavnik je nove generacije političara Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), koja je upravljala zemljom između 1929. i 2000. godine.

PRI s Penom Nietom prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije (NAP) s predsjednikom Vicenteom Foxom od 2000. do 2006. i Felipeom Calderonom od 2006. do 2012. godine.

Pena Nieto pobijedio je na predsjedničkim izborima, na kojima se glasa u samo jednom krugu, s 39 posto glasova.

Bolji standard i borba protiv kriminala

Šira javnost ga je upoznala još 2005. godine kada je izabran za guvernera savezne države Meksiko.

“On je svjež, veoma privlačan i donosi nove ideje o upravljanju zemljom”, rekao je za AFP predsednik PRI-ja Pedro Joaquin.

Tokom predizborne kampanje Pena Nieto obećao je građanima bolji životni standard, javne radove, poboljšanje infrastrukture i suzbijanje trgovine drogom i nasilja povezanog s narko-kartelima, prenosi Tanjug.

Nijetov prethodnik Calderon je 2006. objavio nacionalni rat narko-bandama.

U nasilju koje je uslijedilo, do sada je život izgubilo najmanje 60.000 ljudi, a državni obračun sa kartelima otkrio je i brojne bliske veze bandi sa snagama sigurnosti, ali i s političarima. 

Predsjednički mandat u Meksiku je ograničen na šest godina i Ustavom je zabranjen reizbor.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Meksiku su objavljeni prvi rezultati izbora prema kojima bi Enrique Pena Nieto mogao postati novi predsjednik. Uprkos izvještajima o korupciji i pokušaju kupovine glasova, Pena Nieto je osvojio 37 posto glasova. Njegov najbliži protivnik dobio je povjerenje 30 posto birača. Izbor Pene Nieta značio bi povratak na vlast Institucionalne revolucionarne stranke, koja je 71 […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO