Francuska traži vojnu intervenciju u Maliju

Ban je kazao da je prije odluke o vojnoj intervenciji neophodno upotrijebiti sva diplomatska sredstva (EPA)
Ban je kazao da je prije odluke o vojnoj intervenciji neophodno upotrijebiti sva diplomatska sredstva (EPA)

Glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot izjavio je da je Francuska zatražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da najkasnije do 20. decembra donese odluku o vojnoj intervenciji na sjeveru Malija, gdje traju oružani sukobi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

„Zahtijevamo donošenje odluke prije Nove godine, a vjerujemo da će ona biti donesena između desetog i 20. decembra“, rekao je Lalliot.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je u srijedu podnio izvještaj Vijeću sigurnosti u kojem je naveo da u akcionom planu vojne intervencije, koji su pripremile Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike (ECOWAS) i Afrička unija, nije precizirano „koju stranu će snage UN-a podržati, podučavati i finansirati“.

Nastaviti pregovore

Ban je kazao da je prije odluke o vojnoj intervenciji neophodno upotrijebiti sva diplomatska sredstva, jer bi nespremna i detaljno nepripremljena akcija mogla samo pogoršati ljudsku dramu u toj afričkoj zemlji.

Očekuje se da Vijeće sigurnosti UN-a u narednim sedmicama raspravlja o planu vojne intervencije koji predlažu ECOWAS i Afrilka unija, a u kojem se traži da UN pošalje 3.300 vojnika i u periodu od godinu dana pruži svaku vrstu podrške u borbi protiv naoružanih militantnih grupa na sjeveru Malija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO