Velika podrška nominaciji Malale za Nobela

U petak je bolnica objavila fotografije djevojčice koja se oporavlja kako sjedi i čita knjigu (Reuters)

Više od 60.000 ljudi iz cijelog svijeta potpisalo je peticiju za dodjelu Nobelove nagrade za mir Malali Yousafzai, pakistanskoj djevojčici koju su prije mjesec dana ranili tamošnji talibani i koja se sada liječi u Engleskoj.

“Malala nije obična djevojčica, ona govori u ime svih žena koje su zbog spola ostale bez obrazovanja”, ocijenila je Shahida Choudhary, koja u Velikoj Britaniji vodi kampanju kako bi premijer David Cameron i visoki politički zvaničnici predložili Malalino ime Odboru za dodjelu Nobelove nagrade.

“Ukoliko Malala dobije Nobelovu nagradu, bit će to jasna poruka kako svijet podržava one koji staju u odbranu prava djevojčica na školovanje”, dodala je.

“Djevojčica kao što je Malala ima i u Velikoj Britaniji i u cijelome svijetu. I ja sam bila takva”, rekla je Choudhary, koja je u 16. godini morala otići iz Velike Britanije zbog braka koji je bio dogovoren u Pakistanu.

Odande je ipak uspjela pobjeći u 28. godini.

Peticiju je pokrenula internetska stranica change.org u Kanadi, a od tada je u Velikoj Britaniji prikupljeno blizu 30.000 potpisa.

Simbol otpora

Nominacije za Nobelovu nagradu za 2013. godinu završit će se u februaru.

Malalu su metkom iz vatrenog oružja 9. oktobra u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači, koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila.

Šest dana kasnije, s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu, specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu.

U petak je bolnica objavila fotografije djevojčice koja se oporavlja kako sjedi i čita knjigu.

Pakistanski talibani potvrdili su da su napali školski autobus s ciljem da naštete Malali, jer se zalagala za obrazovanje žena, odnosno za zapadne vrijednosti.

Djevojčica je postala simbolom otpora talibanima u njihovu nastojanju da ženama uskrate obrazovanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Porodica Malale Yousafzai, pakistanske tinejdžerke koju su početkom mjeseca talibani napali zbog promoviranja prava žena na obrazovanje, prvi put je posjetila djevojčicu u bolnici u Velikoj Britaniji. Ljekari očekuju da će se Malala potpuno oporaviti, ali to neće biti kraj njene borbe. Naime, djevojčica ne želi da odustane od svoje kampanje, a talibani su obećali […]

Published On 27 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO