UN traži pravo državljanstva za Rohingye

Rohingye većina stanovnika Mijanmara smatra ilegalnim useljenicima iz Bangladeša (EPA)

UN-ova Visoka komesarka za ljudska prava Navi Pillay pozvala je Mijanmar da dodijeli pravo državljanstva Rohingyama, muslimanskoj manjini bez domovine koja se našla na meti etničkog nasilja što je nedavno izbilo na zapadu zemlje.

“Moja je zabrinutost višestruka, naročito što se tiče stanja u Rahinu”, rekla je Pillay, govoreći o državi u Mijanmaru gdje je u sukobima muslimana i budista od juna poginulo najmanje 180 ljudi a 110.000 je protjerano, većinom muslimana.

“Mijanmarska vlada mi kaže da to nije etnički sukob, ali koliko znam, on to jest. Rohingye su već jako dugo apatridi i to zahtijeva donošenje političkog rješenja”, dodala je u intervjuu za AFP, povodom završetka Foruma o demokratiji koji se održavao na indonezijskom otoku Baliju.

Ističući tvrdnje mijanmarskih zvaničnika da u toj zemlji ne postoji nikakav etnički problem, Pillay je kazala da je jasno da u toj zemlji postoji problem i pozvala vladu Mijanmara da pronađe političko rješenje i da pravo državljanstva Rohingya muslimanima, koji decenijama žive kao građani trećeg reda i koji su žrtve trenutnog nasilja u Arakanu.

‘Izmjena zakona’

“To bi zahtijevalo izmjenu zakona o državljanstvu kako bi Rohingye imali isti pristup državljanstvu. To ujedno znači da treba zauzeti jasan stav, moralno i politički, protiv diskriminacije i organizacija utemeljenih na etničkoj i vjerskoj pripadnosti te zabraniti svaki oblik diskriminacije i govora mržnje”, dodala je.

Oko 800.000 Rohingya koje UN smatra najprogonjenijom manjinom u svijetu, živi u izolaciji u državi Rahinu.

Rohingye, kojima je hunta koja je vladala do marta 2011. oduzela državljanstvo, većina stanovnika Mijanmara smatra ilegalnim useljenicima iz Bangladeša, što potiče gotovo jednodušan rasizam prema njima.

Rohingye nisu među 135 službenih “etničkih skupina” koje prema mijanmarskom zakonu o državljanstvu iz 1982. imaju pravo na državljanstvo.

Izvor: Agencije