UN: Pomoć će trebati četiri miliona Sirijaca

UNHCR objavio podatak da sada ima oko 408.000 sirijskih izbjeglica (Al Jazeera)

Iduće godine će oko četiri miliona Sirijaca trebati pomoć, ocijenio je direktor Ureda Ujedinjenih naroda (UN) za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) John Ging.

SAD je objavio da je iznos pomoći namijenjene Siriji i susjednim zemljama povećao na 165 miliona dolara kako bi, uoči zime, pomogao sve većem broju sirijskih prognanika i izbjeglica.

“Predviđamo da će početkom iduće godine broj osoba kojima će biti potrebna pomoć preći četiri miliona, mnogo više od oko 2,5 miliona (što je bila dosadašnja procjena). A rast će i dalje”, rekao je Ging.

UN procjenjuje da bi ukupan broj izbjeglica u četiri susjedne zemlje – Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku – 2013. godine mogao dosegnuti 700.000, a u petak je UNHCR objavio podatak da ih je sad već oko 408.000.

Ging je kazao da nije riječ o “najgorem scenariju”.

Užasan scenarij

“Riječ je o užasnom scenariju, koji bi trebao potaknuti i motivirati” političare da udvostruče napore u cilju okončanja sirijskog sukoba.

Istovremeno je dužnosnik State Departmenta najavio da su SAD deblokirale dodatna 34 miliona dolara na već do sada odobrenih 130 miliona dolara, saopćeno je iz State Departmenta.

Ta sredstva namijenjena su sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Turskoj i Libanu i trebala bi “ugrijati porodice tokom zime pokrivačima, grijalicama i šatorima”.

Tim novcem će biti finansirani i programi zaštite djetinjstva, kampanje vakcinacije i prevoz teških ranjenika van Sirije.

Izvor: Agencije