Sirijska opozicija izabrala novog lidera

Kršćanin George Sabra će biti lider sirijske opozicije u narednih šest mjeseci (Mulham Jundi)

Glavna sirijska opoziciona grupa u inostranstvu, Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), izabrala je Georgea Sabrau za svog lidera u periodu od šest mjeseci, nakon razgovora u Dohi.

Sabra je istaknuta kršćanska figura među članovima opozicije i bio je bio jedan od dva kandidata koji su bili nominirani.

Članovi Upravnog odbora SNC-a su glasanje izvršili ispred novinara i članova vijeća. U prvoj izjavi kao lider SNC-a, Sabra je u petak obećao “da će raditi s drugim komponentama sirijske opozicije, s ciljem da se ubrza pad kriminalni režim [predsjednika Bashara al-Assada].”

SNC pokušava zadržati vodeću ulogu u sukobu, a našli su se pod pritiskom SAD-a da ujedine druge grupe koje se protive Assadu.

Ranije u petak krovna grupa ove organizacije izabrala je 11 članova Upravnog odbora, nakon što je već izabran 41 član Sekretarijata.

Članove Upravnog odbora čine bivši lider SNC-a Abdulbaset Sida, viši dužnosnik Muslimanskog bratstva Farouq Tayfour i Sabra.

“Nadamo se da će ovi slobodni i transparentni izbori biti model za slobodne izbore u Siriji”, kazao je Sabra za AFP.ž

On je naglasio da novi Uupravni odbor predstavlja sve članove društva, uključujući po prvi put i plemena.

Rezerviranost članova

Predstavnici SNC-a su izrazili rezerviranost prema ovoj inicijativi, koju je predložio istaknuti disident Riad Seif, s jasnom podrškom SAD-a.

Ovaj prijedlog je iznesen na sastanku u Dohi u četvrtak, koji su organizirali domaćin Katar i Arapska liga (AL).

Prijedlog je modificirana verzija Seifine inicijative, koji je predložio krovnu organizaciju od oko 60 članova, koja bi predstavljala SNC, civilne grupe na terenu, oružane snage, muslimanske naučnike i druge.

Ovo tijelo bi se trebalo pretvoriti u prelaznu vladu od desetak članova i vojno vijeće.

SNC je osnovan šest mjeseci nakon ustanka protiv vladajućeg režima u martu 2011. godine.

Član SNC-a Najati Tayara  tvrdi da je predloženo “održavanje nacionalnog kongresa, na kojem bi učestvovalo 300 članova na oslobođenoj teritoriji”, s ciljem da se da “revolucionarna legitimnost” svakom članu odbora.

Ovakav kongres bi osnovao prelaznu vladu, koja bi upravljala teritorijem koji su zauzeli pobunjenici, upravljali bi humanitarnom pomoći i upravljali bi vojnim operacijama.

Državna sektretarka SAD-a Hillary Clinton prošle sedmice izjavila je da SNC ne predstavlja opozicione snage na terenu i dodala je da “se ne mogu više smatrati kao vidljivim liderima opozicije”.

SNC se brine da bi mogao biti marginaliziran u novim strukturama te je optužio Washington da potkopavaju ustanak i da “siju sjeme razdora”.

Bivši šef SNC-a Burhan Ghalioun je rekao da bi bilo kakav sklad “dao krila ustanku”, s obzirom da bi omogućilo opoziciji da ujedini razne vojne grupe koje se bore protiv snaga režima.

Drugi čovjek AL-a Ahmed Ben Helli je kazao da delegatima urgirano da pređu preko svojih nesuglasica koje su ih ometale u naporima da smjene Assada.

Premijer Katara šeik Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani je na otvaranju sastanka urgirao pozvane da “ujedine svoje redove i pozicije, da stave na prvo mjesto interese nacije i naroda ispred svojih ličnih interesa”.

Izvor: Al Jazeera i agencije