Propali pregovori o budžetu EU-a

Lamassoure je rekao da će Evropska komisija sada morati predstaviti novi prijedlog budžeta kako bi pregovori bili nastavljeni (EPA)

Pregovori vlada članica Evropske unije (EU) i Evropskog parlamenta (EP) radi postizanja sporazuma o budžetu EU za 2013. godinu u petak su propali, izjavio je član EP Alain Lamassoure.

Za postizanje sporazuma o budžetu je neophodan pristanak svih 27 država-članica EU-a i EP-a, ali “Vijeće ministara nije se uspjelo dogovoriti, tako da su pregovori prekinuti”, rekao je Lamassoure, koji predsjedava parlamentarnim budžetskim komitetom.

On je dodao da će “Evropska komisija (EK) sada morati predstaviti novi prijedlog budžeta kako bi pregovori bili nastavljeni”, prenosi AFP.

Pregovori evropskih poslanika s ministrima finansija EU-a su propali još prije samog početka, jer se traži davanje doprinosa kako bi se popunila rupa od gotovo devet milijardi eura, što je izazvalo polemike između zemalja članica.

Bogati i siromašni

Njemačka, Velika Britanija, Holandija i druge bogate zemlje, koje u evropski budžet uplaćuju više nego što iz njega dobijaju, tražile su da vlade članica EU-a do 2020. godine uštede 200 milijardi eura, kao i kresanje sredstava za zapošljavanje i rast za sljedeću godinu.

Istovremeno, zemlje jugoistočne Evrope traže izdašnije fondove za razvoj.

Tokom rasprave o novcu, zaposleni u evropskim institucijama prijete štrajkom zbog najavljenih otpuštanja i smanjenja zarada.

Oko 50.000 birokrata u Briselu zarađuje između 2.500 i 20.000 eura mjesečno.

Kolaps pregovora loš je predzank za samit EU, koji je zakazan za 22. i 23. novembar, a koji će biti posvećen rješavanju još dubljih razmirica oko spornih planiranih budžetskih izdataka za period od 2014. do 2020. godine.

Izvor: Agencije