Obama planira historijsku posjetu Mijanmaru

Obama se susreao sa Suu Kyi, koja je kao i on dobila Nobelovu nagradu za mir, tokom njenog boravka u SAD-u u septembru (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama tokom ovog mjeseca postat će prvi lider SAD-a koji je posjetio Mijanmar, što se može tumačiti kao najjača međunarodna podrška do sada osjetljivoj demokratskoj tranziciji u ovoj nekada izoliranoj jugoistočnoj azijskoj državi nakon decenijske vojne vladavine.

Obama će otići u Mijanmar u sklopu njegove turneje po ovom dijelu Azije od 17. do 20. novembra, a tokom koje će posjetiti i Tajland i Kambodžu, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

Ovo će biti njegovo prvo međunarodno putovanje od pobjede na predsjedničkim izborima početkom ove sedmice. Otići će u Mijanmar uprkos sektaškom nasilju na zapadu države koje je izazvalo zabrinutost SAD-a i Evropske unije.

Istražitelji UN-a za ljudska prava kritizirali su odnos Vlade prema sukobima između budista i muslimanske manjine, a pojedini prebjezi iz Mijanmara smatraju kako je Obamin dolazak preuranjen, odnosno da bi trebao doći kada se učvrste političke promjene.

Posjeta Mijanmaru, prva od strane nekog aktuelnog američkog predsjednika, dat će šansu Obami da se susretne sa predsjednikom Theinom Seinom i liderkom opozicije Aung San Suu Kyi kako bi ohrabrio „demokratsku tranziciju koja traje“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Etničko nasilje

Prisustvo lidera SAD-a u Mijanmaru, koji se ranije zvao Burma, istaknut će njegov vanjskopolitički uspjeh u prvom mandatu, kako to vide iz Obamine administracije, kao i razvoj koji bi trebao oponirati utjecaju Kine na ovu, strateški važnu, regiju.

Zvanični Washington ima određene zasluge za pristup „mrkve i štapa“ kojim su primorani mijanmarski generali da poduzmu demokratske promjene nakon kojih je na mjesto predsjednika 2011. godine došao Thein Sein.

Prema visokopozicioniranom izvodu iz Vlade u Yangonu, Obama bi trebao doći u ovu državu 19. novembra.

Iako će označiti vrhunac napora SAD-a da provedu reforme u Mijanmaru, američki predsjednik bi mogao biti na udaru kritika za prerano nagrađivanje nove Vlade azijske države, naročito nakon što snage sigurnosti nisu uspjele spriječiti etničko nasilje na zapadu države.

Najmanje 89 osoba je ubijeno u sukobima budista Rakhina i manjinskih muslimana Rohingya, pokazuju posljednji zvanični podaci koji se odnose na posljednjih 10 dana oktobra. Više hiljada je raseljeno zbog nasilja.

Dramatični napadi na Rohingyja muslimane počeli su još u junu  nakon izvještaja da su tri Rohingyja muslimana silovala i ubila jednu pripadnicu naroda Rakhine.

Kasnije je otkriveno da je tu ženu ubio, također, budista, ali je potom njeno tijelo ostavio u blizini jednog muslimanskog sela, nakon čega je već ranije okupljena masa počela unaprijed pripremljen pokolj nad muslimanskom manjinom Sittwea i Maungdave.

U nasilju je smrtno stradalo nekoliko desetaka ljudi, dok je 90.000 njih ostalo bez domova.

Human Rights Watch izvijestio je koncem ljeta da mijanmarske snage sigurnosti ubijaju, siluju i masovno hapse Rohingyja muslimane nakon sektaških sukoba na sjeveroistoku zemlje u junu, izvijestio je Human Rights Watch (HRW), te dodao da vlasti nisu učinile dovoljno da spriječe nemire.

Humanitarnim radnicima zabranjen je ulaz u zemlju, te su hapšeni tokom napada državnih snaga na najveću etničku zajednicu bez države u jugoistočnoj Aziji, navodi HRW.

Organizacija Amnesty International je saopćila da je nasilje u Mijanmaru usmjereno na manjinsko muslimansko stanovništvo u toj zemlji.

„Etničke manjine, svi glasovi iz pogođenih dijelova, počeli su se pitati oko prirode posjete. Smatraju kako je ona preuranjena jer smatraju da predsjednik može čekati do 2014. godine kada će Burma biti domaćin samita ASEAN-a“, kazao je za Al Jazeeru Aung Zaw, urednik magazina Irrawaddy, nezavisnog lista iz susjednog Tajlanda.

Priznanje politike

Američka kampanja za Burmu, grupa koja radi u egzilu, smatra kako će Obamina posjeta „potkopati demokratske aktivnosti i etničke manjine“, no ako predsjednik ustraje na posjeti, onda treba proširiti svoj plan dolaska sastancima sa još snažnom vojskom i obratiti se Parlamentu.

Visokopozicionirani zvaničnik kazao je kako Obama, koji će se, također, obratiti građanskim grupama, „akutno svjestan“ briga o ljudskim pravima, etničkom nasilju i političkim zatvorenicima u Mijanmaru, te da će govoriti o ovim problemima tokom posjete.

Sjedinjene Države su ove godine ublažile sankcije Mijanmaru kao znak priznavanja promjena politike i ekonomije koje traju i mnoge američke kompanije planiraju započeti sa djelatnostima u ovoj državi, koja se nalazi između Kine i Indije, a koja ima dosta sirovina i jeftinu radnu snagu.

U novembru 2011. godine Hillary Clinton je postala prvi američki državni sekretar koji je posjetio Mijanmar u više od 50 godina.

Obama se susreao sa Suu Kyi, koja je kao i on dobila Nobelovu nagradu za mir, tokom njenog boravka u SAD-u u septembru. Thein Sein je, također, bio u SAD-u na otvaranju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, ali se dva lidera nisu susrela.

Izvor: Al Jazeera i agencije