Novi razgovori IAEA i Irana 13. decembra

Agencija također želi pristup vojnom postrojenju u Parchinu, blizu Teherana

Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pokrenuće 13. decembra u Teheranu razgovore s Iranom o nuklearnom programu, izjavila je glasnogovornica agencije Gill Tudor.

“Cilj ovih razgovora je da se razvije strukturalni pristup, kako bi se razjasnila sporna pitanja u vezi s nuklearnim programom Irana”, rekla je ona.

Predstavnici IAEA žele s Teheranom ostvariti najbolju saradnju, da bi dobili odgovore na sumnje da Iran koristi civilni nuklearni program u vojne svrhe, što Teheran demantira.

Agencija također želi pristup vojnom postrojenju u Parchinu, blizu Teherana, u kojem se nalazi i poligon za testiranje dijelova balističkih projektila.

Prethodna runda razgovora IAEA i Irana održana je 24. augusta, ali nisu postignuti rezultati.

Nedovoljna saradnja

Generalni sekretar IAEA Yukiya Amano u septembru je izjavio da Agencija ne može garantirati da Iran ne korististi civilni nuklearni program u vojne svrhe.

On je istakao da Teheran ne sarađuje dovoljno s Agencijom.

Od 2003. godine šest dežava posrednika u pregovorima o nuklearnom pitanju Irana (Rusija, SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka), zajedno s IAEA, nastoje ubijediti Teheran da obustavi obogaćivanje urana, jer to ugrožava dogovor o neširenju nuklearnog naoružanja.

Iranu su uvedene sankcije na osnovu četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), a više država je uvelo unilateralne sankcije, jer zahtijevaju da Iran obezbijedi transparentnost nuklearnog programa i da potvrdi da je njegov karakter isključivo u mirnodopske svrhe.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) odobrili su krajem oktobra novi paket sankcija protiv Irana.

Izvor: Agencije