Neviđene mjere sigurnosti na Kongresu u Kini

Kongres koji se održava u Velikoj dvorani naroda na trgu Tiananmen i koji je zasigurno najznačajniji politički događaj Kine u ovoj deceniji popraćen je gotovo neviđenim mjerama sigurnosti. U petak je kongres zatvoren za javnost.

Iz Pekinga je privremeno izbačen niz disidenata, pripadnika kineskih nacionalnih manjima te aktivista za ljudska prava.

Zabranjena je prodaja dječjih helikoptera i aviona na daljinsko upravljanje, taksisti su morali skinuti ručice za otvaranje prozora kako putnici kroz njih ne bi bacali letke.

Kinezi s pažnjom prate zasjedanje Kongresa.

Sadašnji generalni sekretar Komunističke partije Hu Jintao predat će dužnost svom zamjeniku Xi Jinpingu, a za budućeg premijera izabrati Li Keqianga.

Xi će preuzeti kormilo u državi koja je za nekoliko dekada džinovskim koracima od nerazvijene zemlje trećeg svijeta postala druga privredna sila na  svijetu, sa sve jačom vojskom.

Ekonomski rast

Tokom Huovog mandata ostvaren je dramatičan ekonomski rast, ali zabilježeno je povećano nezadovoljstvo javnosti zbog pojave korupcije i velikog jaza između sve bogatijih i siromašnih.

Predsjednik Kine je kazao: “Nijedna grupa ili pojedinac ne mogu imati privilegije koje izlaze iz okvira Ustava i zakona. Nikada ne smijemo dozvoliti da lična moć zamijeni zakon.”

Dok traje zasjedanje Kongresa nastavljaju se protesti Tibetanaca.

U proteklih 48 sati šest tibetanskih redovnika se spalilo u znak protesta protiv položaja koji Tibet ima unutar Kine.

Kineske vlasti šalju poruku upozorenja.

“Tibetanske separatističke snage i klika Dalaj lame ne štede ljudske živote kako bi postigla svoje sumnjive političke ciljeve. Ovo što rade je protiv ljudske prirode i morala. Neće uspjeti u ostvarivanju svojih zlokobnih ciljeva”, rekao je zamjenik guvernera Tibeta Lobsan Gyaltsen.

Prema tvrdnjama tibetanske Vlade u egzilu, koja se nalazi u  Indiji, zbog Kongresa kineske Komunističke partije u proteklih godinu spalilo se 12 tibetanskih redovnika.

Partijski Kongres trajat će i idućih pet dana. Novi predsjednik i premijer će položaj preuzeti u martu 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera