Južna Koreja: Pukotine u nuklearnom reaktoru

Nuklearni reaktori zadovoljavaju više od 35 posto potreba zemlje u električnoj energiji (Reuters)

Kontrolori nuklearnih reaktora u Južnoj Koreji pronašli su mikroskopske pukotine u tunelima za kontrolu šipki goriva u jednom reaktoru koji se trenutno servisira, saopćili su Vladini zvaničnici, podižući zabrinutost zbog sigurnosti u sektoru nuklearne proizvodnje struje.

Otkrivanje pukotina uslijedilo je nakon što je državno nuklearno postrojenje isključilo dva reaktora u istoj nuklearki Yeonggwang, da bi se zamijenili dijelovi koji su isporučeni sa lažnim certifikatima kvaliteta, prenose agencije.

Predstavnik korejske komisije za nuklearnu sigurnost rekao je da postoje pukotine u šest tunela.

Reaktori su isključeni od 18. oktobra zbog redovnog održavanja, a sada je taj period popravki produžen za 47 dana radi saniranja pukotina u tunelima.

Novi reaktori

Južna Koreja je bila prisiljena prošlog mjeseca isključiti dva nuklearna reaktora kako bi zamijenila ugrađene komponente koje su imale lažne certifikate o kvalitetu i zbog toga je ugroženo redovno snabdijevanje strujom.

Dva pogođena reaktora u nuklearnom kompleksu Yeonggwang na jugozapadu zemlje mogla bi biti van upotrebe ne do početka januara, kako je predviđeno, jer treba zamijeniti 5.000 osigurača, ventilatora za hlađenje i drugih dijelova, nego sve do sredine marta.

Stručnjaci kažu da je neizbježno da u uvjetima kada dva reaktora ne rade dođe do nedostatka struje tokom nastupajuće zime.

U Južnoj Koreji rade 23 nuklearna reaktora koji zadovoljavaju više od 35 posto potreba zemlje u električnoj energiji.

Seoul planira izgraditi dodatnih 16 reaktora do 2030. godine.

Izvor: Agencije