Grčku potresaju protesti, pomoći ni traga

Nastavljaju se štrajkovi u Grčkoj. Nezaposlenost je prešla stopu od 25 posto, a nove mjere štednje, koje su prošle Parlament, ne ostavljaju mnogo prostora za nadu.

Radnici javnog prevoza u štrajku su još od utorka. Podzemna željeznicau Atini zatvorena je već četvrti dan.

Bijesni Grci okupljeni ispred Parlamenta nisu nijemo posmatrali kako političari usvajaju novi paket mjera štednje.

Ali, iako su mjere prošle u Parlamentu, evropski partneri i strani kreditori su objavili kako novu tranšu pomoći od 31 milijardu eura oš uvijek ne mogu poslati Grčkoj.

Vladi prijeti bankrot

Bez tih sredstava Vladi premijera Antonisa Samarasa prijeti bankrot, jer novca ima samo do 16. novembra.

Za ovakvu situaciju građani krive svoje, ali i evropske političare.

Athanasios Laspopoulos, stanovnik Atine, kaže: “Ova Vlada nije vlada. Svako radi šta hoće. Ne znaju ništa o ekonomiji. Ne znaju čak ni koliko košta kilogram krompira. Oni žive dobro, sretni su i zadovoljni. Kradu naš novac i rade sve najgore.”

Njegov sugrađanin Denis Defteris također kritizira tamošnju vlast: “Nemamo institucija, niti valjane Vlade. Nemamo ništa i mislim da će rezultat toga biti potpuna destrukcija Grčke, ali ne znam s kojim ciljem. Vjerujem da nas Njemačka i Evropska unija (EU) žele baciti na koljena kako bismo prihvatili uvjete predaje. Možda je plan kreacija jedne nove Evrope.”

Biro – popularno mjesto

Biro za zapošljavanje u Atini vrlo je popularno mjesto velikog broja Grka. Stopa nezaposlenosti dostigla je novi rekord. Broj je u konstantnom porastu već tri godine zaredom.

“Osjećam veliku nesigurnost, kao i svi drugi. Radim šta mogu kako bih našao posao. Raspitujem se kod prijatelja i poznanika, ali za sada bezuspješno. Ponuda je mala, potražnja velika”, objašnjava nezaposleni George Galakos.

Posljednje prognoze Evropske komisije (EK) ipak ostavljaju malo prostora za nadu. Tržište rada bi trebalo dotaći dno u narednoj godini, nakon čega bi se trebalo početi oporavljati u 2014. godini.

Naravno, pod pretpostavkom da Grčka do tada ostane u eurozoni.

Izvor: Al Jazeera