Bali: Susret lidera azijsko-pacifičke regije

Na marginama dvodnevnog Demokratskog foruma, koji se održava na Baliju, predsjednik Indonezije imao je niz sastanaka s liderima zemalja azijsko-pacifičke regije.

Razgovarali su o privrednoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Na forumu će se naći više od 1.200 učesnika, među kojima su državni zvaničnici iz 73 zemlje i predstavnici međunarodnih organizacija.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai, koji se, prema Ustavu, ne može kandidirati za treći mandat na čelu države, rekao je kako će izbori u Afganistanu biti održani 2014. godine, kada strani vojnici napuste zemlju.

Domaćini su razgovarali s Karzaijem o spremnosti Indonezije da pomogne Afganistanu.

“Rekao sam, u ime afganistanske strane, da je indonezijski biznis dobrodošao u Afganistan, kako bi podstaknuo razvoj i privrednu saradnju dvije zemlje”, kazao je Karzai.

Prvi sastanak

Među državnicima iz 73 zemlje koji učestvuju na Demokratskom forumu, indonezijski šef države susreo se i s predstavnicima Australije i Istočnog Timora.

To je prvi zajednički sastanak lidera tri susjedne zemlje, čije je cilj, kako su kasnije saopćili lideri, popločati put saradnje i razvoja. 

Australska premijerka Julia Gillard je izjavila: “Posebno smo se fokusirali na ekonomske mogućnosti naše tri zemlje. Na infrastrukturu, transport i komunikacije. Fokusirali smo se na izgradnju kapaciteta i veza među ljudima.”

Kasnije tokom dana indonezijski predsjednik sreo se i s turskim premijerom.

Prisustvo iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada na Demokratskom forumu bilo je prilično iznenađujuće za većinu učesnika, budući da se Iran smatra zemljom koja se baš i ne može pohvaliti demokratičnošću.

Kažnjavanje internetskih prestupnika i hapšenje političkih zatvorenika i novinara u Iranu nedavno je kao problem istaknuto i u izvještaju Ujedijenih naroda (UN) o ljudskim pravima.

Izvor: Al Jazeera