Amerikanci očekuju više radnih mjesta

Američki predsjednički izbori su završeni. Pobjednik se zna. U predizbornim obraćanjima Baracka Obame oporavak ekonomije najavljen je kao jedan od prioriteta.

A osim novih ekonomskih planova, Obama planira i nove službene posjete drugim zemljama.

Nakon teške predizborne kampanje, uzbudljive izborne noći Obama je na binu izašao samouvjereno i sabrano. Njegov je govor bio siguran i stabilan.

Obraćanje mladim članovima svog izbornog štaba, koje je uslijedilo nekoliko sati nakon izborne pobjede, proteklo je u drugačijem emotivnom naboju.

“Ono što ste vi učinili znači da je posao koji ja obavljam važan. Ponosan sam nato. Ponosan sam na sve vas”, poručio je Obama brišući suze sa lica.

Posao za sve

Ova je poruka bila upućena hiljadama volontera koji su širom zemlje radili na predizbornoj kampanji.

Obama je obećao da najbolje za Ameriku tek dolazi. Analitičari to prevode kao – posao za sve.

Dok Amerikanci s univerzitetskim diplomama lakše dolaze do posla, stručnjaci predlažu rješenje za zapošljavanje mladih koji ih nemaju.

Jačanje infrastrukture jedan je od načina kreiranja novih radnih mjesta za ovaj sloj stanovništva, koji čini najveći dio nezaposlenih.

Obamin savjetnik predlaže otvaranje novih radnih mjesta kroz izgradnju Amerike.

“Svaka uložena milijarda na ovom polju otvorit će 25.000 do 30.000 novih radnih mjesta”, kaže Obamin savjetnik Robert Wolf.

No, Amerikanci moraju biti spremni i na promjene radnih tržišta, smatra univerzitetski profesor Jeffrey Sachs.

“Moramo pomoći mladim ljudima da unaprijede svoje vještine kako bi došli do posla. Oni koji imaju diplome se lakše zapošljavaju u odnosu na one koji imaju samo završenu srednju školu”, ističe Sachs.

Posjeta Mijanmaru

Zemlja koja se rastom svoje ekonomije nastoji probiti na međunarodno tržište uskoro će ugostiti američkog predsjednika. Bit će to prva zvanična posjeta lidera SDA Mijanmaru.

“Mislim da je to dobro i za ekonomiju. Ali, smatram da se trebamo pozabaviti vladavinom prava i sigurnosti u našoj zemlji”, kaže Myint Thein Oo, stanovnik Yangona.

Obama se suočava s kritikama zbog posjete Mijanmaru u vrijeme kada Ujedinjeni narodi (UN) kritiziraju odnos ove zemlje prema sukobima između budista i muslimanske manjine na zapadu zemlje.

Amerika se suočava s ekonomskim i socijalnim podjelama, a njen predsjednik treba se fokusirati na unutrašnje probleme, poručuje venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji je nedavno i sam ponovno izborio drugi predsjednički mandat.

Obami poručuju da odustane od destabilizacije drugih zemalja.

“Nadam se da će Obama o tome ozbiljno razmisliti. Nadam se da će se posvetiti vođenju svoje zemlje i da će zaboraviti invazije i destabilizacije drugih zemalja”, istakao je Chavez.

Iako je Chavez uvijek bio strogi kritičar SAD-a i njenog vodstva u septembru je iznenadio izjavom da bi, kada bi imao šansu glasati na američkim izborima, svoj glas povjerio upravo Obami.

Izvor: Al Jazeera