Obama: Za Ameriku najbolje tek dolazi

Sjedinjene Američke Države dobile su novog-starog predsjednika. Barack Obama pobijedio je na izborima u utorak i tako postao 44. američki predsjednik.

Slavlje u Keniji

Pobjedu Obame proslavili su i mještani Kogela, gradića  u Keniji, iz kojeg potiče njegov otac.

Kada su mještani Kogela saznali da je Barack reizabran za predsjednika, plesom uz zvuke gitara i bubnjeva proslavili su njegovu pobjedu.

“Bili smo zapanjeni kada je vodio kampanju, a sada smo ushićeni. Neka ga Bog blagoslovi, on treba nastaviti sa svojim radom”, kaže stanovnik Kogela George Ogila.

“Veoma sam sretan što je pobijedio. Sada znam da ćemo konačno vidjeti razvoj u našem kraju. Nemamo ništa, ali kada je Obama postao predsjednik, počeo je i razvoj”, rekla je stanovnica Kogela Janja Matondo.

Kada je Obama izabran prije četiri godine Kogelo je bio uspavano selo, ali se tokom njegove vladavine mnogo toga promijenilo.

Izgrađeni su putevi i uvedena električna energija, a mještani se nadaju da ih Obama neće zaboraviti ni u budućnosti.

Nakon proglašenja pobjede, Obama je održao pobjednički govor u prepunoj dvorani.

Na njujorškom Times Squareu pristalice su slavile pobjedu Obame uzvikujući “Amerika, Amerika”. Ista slika i ispred Bijele kuće u Washingtonu, kao i u Chicagu.

Obama je na pozornicu izašao u pratnji supruge Michelle i kćerki, a pridružili su im se potpredsjednik Joe Biden i njegova supruga.

U pobjedničkom govoru najavio je da će raditi na prevladavanju podjela u SAD-u, poručivši da najbolje za njegovu zemlju tek dolazi.

“Bez obzira na to da li sam dobio vaš glas ili ne, čuo sam vas. Naučio od vas. Napravili ste me boljim predsjednikom. S vašim pričama i borbama, vraćam se u Bijelu kuću s većom odlučnošću i većom inspiracijom nego ikada, kako bih radio na budućnosti koja je pred nama. Naša ekonomija se oporavlja. Decenija ratovanja se okončava. I duga kampanja sada je gotova”, poručio je Obama.

Čestitka Romneyja

Najavio je da će u sljedećim mjesecima raditi s liderima obiju stranaka na izazovima koji se mogu riješiti jedino zajedničkim snagama – smanjenju deficita, poreznoj i imigracijskoj reformi te oslobađanju od ovisnosti o stranoj nafti.

“Vjerujem da možemo graditi na napretku koji smo napravili i nastaviti se boriti za nove poslove, nove prilike i novu sigurnost za srednju klasu. Vjerujem da možemo ispuniti obećanje od našeg osnivanja, ideju po kojoj, ako ste spremni marljivo raditi, nije bitno odakle dolazite, ili kako izgledate, ili koga volite. Nije bitno da li ste crni ili bijeli, Hispanoamerikanac ili Azijat ili Američki starosjedilac, mladi ili stari, bogati ili siromašni, zdravi, hendikepirani, gay ili hetero. Možete uspjeti u Americi ako ste spremni pokušati”, rekao je Obama.

Obama će se pamtiti po tome što je u svome prvom mandatu potpisao Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance i odobrio napad na američkog neprijatelja broj jedan, Osamu bin Ladena, no nije uspio oporaviti ekonomiju u recesiji.

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima Mitt Romney priznao je izborni poraz i čestitao Obami na  ponovnom izboru u Bijelu kuću.

“Upravo sam nazvao predsjednika Obamu kako bih mu čestitao na pobjedi. Njegove pristalice i njegova kampanja također zaslužuju čestitke. Želim im svima dobro, posebno predsjedniku, prvoj dami i njihovim kćerkama. Ovo je vrijeme velikih izazova za Ameriku i molim se da predsjednik bude uspješan u vođenju naše nacije”, kazao je Romney.

Brijanje glasova na Floridi

Obama je odnio većinu u 26 država u odnosu na svog konkurenta, koji je bio pobjednik u 24 savezne države.

Kada su u pitanju elektorski glasovi, Obama je osvojio 303 od potrebnih 270, odnosno 33 glasa više nego što je dovoljno za trijumf.
Romneyju je pripalo 206 elektorskih glasova.

Blizu 120 miliona glasača izašlo je na birališta kako bi dalo glas demokratskom predsjedniku ili njegovom republikanskom izazivaču.

Oko 58,9 miliona Amerikanaca biralo je Obamu, ili 50 posto, dok je oko 56,5 miliona birača glas dalo Romneyju, ili 48 posto.

Obama ima gotovo 2,3 miliona glasova više, bez Floride, gdje se još uvijek vrši prebrojavanje, a čiji rezultati neće utjecati na konačan ishod izbora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Večeras, nakon više od 200 godina otkako je bivša kolonija dobila pravo da odlučuje o svojoj sudbini, zadaća o usavršavanju naše unije napreduje, nastavlja se zbog vas, rekao je Barack Obama u pobjedničkom govoru. Ide dalje jer ste ojačali duh koji je pobijedio rat i depresiju, duh koji je izdigao našu državu i dubina očaja […]

Published On 07 Nov 2012

Prema projekcijama, Obama je osvojio 303 elektorska glasa, što je 33 glasa više nego što je dovoljno za trijumf, dok su Romneyju pripala 203 elektorska glasa.

Published On 07 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO