Eksplozija ispred somalskog parlamenta

Borci grupe Al Shabab povezane sa Al Kaidom izveli su niz sličnih napada u prijestolnici (Reuters)

Snažna eksplozija odjeknula je ispred somalskog parlamenta u prijestolnici Mogadišu, ali još ne zna tačan broj žrtava i ko je odgovoran za napad.

„Eksplozija se desila ispred zgrade parlamenta. Ne znamo da li se radi o samoubilačkom napadu. Policija sada kontrolira cijelo područje“, rekao je jedan svjedok za agenciju Reuters.

Reporter agencije AFP, koji se nalazi na mjestu nesreće, rekao je da se možda radi o automobil bombi te da je najmanje jedna osoba smrtno stradala.

Oružane grupe

Nijedna grupa nije još preuzela odgovornost, međutim, borci grupe Al Shabab povezane sa Al Kaidom izveli su niz sličnih napada u prijestolnici.

Lider Al Kaide Ayman al-Zawahiri ove sedmice pozvao je sve muslimane da podrže Al Shabab, koji želi da zbaci federalnu vladu i uvede šerijatske zakone u zemlju.

Posljednjih mjeseci ova je grupa doživjeli niz poraza, budući da su trupe Afričke unije zauzele nekoliko važni uporišta. Vojnici AU zajedno sa somalskim snagama istjerali su borce Al Shababa u većini gradova koje su držali.

Međutim, eksperti upozoravaju da je ova grupa još snažna te da se okrenula gerilskim napadima sa tačno utvrđenim metama.

Izvor: Agencije