Broj žrtava oluje Sandy porastao na 113

Superoluja Sandy poharala je istočnu američku obalu, odnijela brojne žrtve i napravila ogromnu štetu (Getty Images)

Broj mrtvih u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi u oluji Sandy, koja je prošle sedmice poharala američku istočnu obalu, narastao je na 113, javlja Hina.

U New Yorku je smrtno stradalo 40 ljudi, a polovina tog broja je s njujorškog Staten Islanda, dok su u New Jerseyju poginule 24 osobe, s tim da je, po novim podacima, jedan 71-godišnjak umro od hipotermije, a jedan 55-godišnjak od udisanja štetnog dima nakon požara.

U Pennsylvaniji je poginulo 13 osoba.

Smrtno stradalih ima i u Marylandu, Virginiji i West Virginiji, Connecticutu i North Carolini.

U Kanadi je, također, jedna osoba smrtno stradala od posljedica snažne oluje.

Otkazan maraton

Ranije je objavljeno kako je zbog oluje Sandy otkazan jedan od najpoznatijih svjetskih maratona, onaj u New Yorku. Potvrdu te odluke dao je i njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg.

Maraton, koji je prvi put organiziran 1970. godine i od tada svake godine okuplja na hiljade trkača, ove je godine otkazan i neće se održati, objavili su organizatori.

„Maraton je bio integralni dio života New Yorka kroz 40 godina, u njemu redovno učestvuju hiljade naših sugrađana i još više stranaca, milioni ga gledaju preko TV ekrana, no sad smo ga morali otkazati”, rekao je gradonačelnik Bloomberg, dodajući kako je ipak najvažnije za grad da se normaliziraju saobraćajnice i da se život vrati u normalu.

Izvor: Al Jazeera i agencije