Smanjenje plata i penzija u Grčkoj neustavno

Stournaras (lijevo) je rekao da nije zabrinut zbog odluke Suda (AFP)
Stournaras (lijevo) je rekao da nije zabrinut zbog odluke Suda (AFP)

Smanjenje penzija i plata državnih službenika, koje grčka Vlada planira provesti da bi otključala ključnu tranšu pomoći, nije ustavno, presudio je Revizorski sud u Atini.

Kako prenosi grčka agencija ANA, Revizorski sud jednoglasno je presudio da su smanjenje penzionih beneficija, peto u posljednjih nekoliko godina, kao i ukidanje godišnjih bonusa za državne zaposlenike, u suprotnosti sa odredbama grčkog Ustava.

Vlada je zaobišla prethodnu sličnu odluku Suda, a ministar finansija Yiannis Stournaras je, poslije presude, izjavio da nije “pretjerano zabrinut i da vjeruje da će mjere biti provedene”.

Pod pritiskom Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, grčka Vlada je podigla starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i naložila smanjenje od pet do 15 posto za penzije veće od 1.000 eura.

Paket spasa

Vlada planira uštedjeti 9,4 milijarde eura, najvećim dijelom kroz smanjivanje državnih plata, penzija i beneficija, koje su već drastično smanjene u protekle dvije godine.

Te mjere su dio programa štednje teškog 13,5 milijardi eura, za koji se Vlada nada da će biti dovoljan da otključa isplatu tranše pomoći vrijedne 31,2 milijarde eura.

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da će državni koferi ostati prazni 16. novembra, kada na naplatu dospijevaju tromjesečne obveznice vrijedne pet milijardi eura, u slučaju da Atina do tada ne primi novac iz kredita za spas.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok se lideri Evropske unije u Briselu bore sa krizom eurozone, policija u Atini žestoko se bori s demonstrantima. Cjelodnevni generalni štrajk pretvorio se u nasilne demonstracije. Policija je upotrijebila i suzavac. Procjenjuje se da je na ulicama 25.000 ljudi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO